Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni tinggalkan rakan selepas hubungan hampir sepuluh tahun

Italian Premier Giorgia Meloni mengumumkan pada hari Jumaat bahawa beliau berpisah dengan pasangannya dan bapa kepada anak perempuannya yang masih kecil selepas hampir satu dekad bersama.

Dalam kenyataan yang dimuatnaik ke media sosial, Meloni berkata hubungannya dengan Andrea Giambruno telah berakhir. Beliau berkata jalan mereka telah berbeza “untuk beberapa masa.” Pengumuman itu dibuat selepas Giambruno, seorang penyampai berita di televisyen, didengari membuat komen kurang sopan kepada rakan sekerja.

Satu program berita satira Itali, Striscia la Notizia, menyiarkan dua malam berturut-turut mengenai Giambruno minggu ini, menggunakan rakaman belakang tabir dan audio. Striscia adalah program waktu perdana penyiar Mediaset arwah Silvio Berlusconi, yang mana parti Forza Italia merupakan rakan kongsi kerajaan Meloni.

Minggu ini menandakan ulang tahun pertama kerajaan Meloni, pentadbiran Itali yang pertama diketuai wanita dan pertama berhaluan kanan sejak akhir Perang Dunia Kedua.

Meloni yang dibesarkan oleh ibu tunggal selepas bapanya meninggalkan keluarga, dan Giambruno berkongsi anak perempuan berusia 7 tahun bernama Ginevra.

Meloni sebelum ini menggambarkan Giambruno sebagai bapa yang “hebat” dan sangat hadir yang melengkapinya dalam menjaga anak perempuan mereka. Dalam autobiografinya “Saya adalah Giorgia” pada tahun 2021, beliau berkata Giambruno tidak akan bermasalah jika beliau bekerja dan beliau perlu mengambil alih, walaupun beliau meluahkan bahawa beliau lebih berantakan daripadanya.

Dalam kenyataannya, Meloni mengucapkan terima kasih kepada Giambruno untuk hubungan dan anak perempuan mereka dan beliau akan mempertahankan persahabatan mereka. “Dan saya akan mempertahankan, dengan segala cara, seorang gadis berusia tujuh tahun yang menyayangi ibunya dan menyayangi bapanya, seperti saya tidak dapat menyayangi bapaku.”

Beliau juga menyerang liputan media yang mendahului pengumumannya, mengecam “semua orang yang mengharapkan untuk melemahkan saya dengan menyerang saya di rumah.”