Perdana Menteri Israel Netanyahu memberitahu Bret Baier ‘kami semakin hampir dengan perdamaian setiap hari yang berlalu’ dengan Arab Saudi

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberitahu ketua penyampai berita politik Bret Baier dalam temu bual eksklusif bahawa beliau gembira mendengar nada optimis daripada Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman mengenai usaha berterusan untuk menormalisasikan hubungan antara kedua-dua negara.

“Saya sangat gembira mendengar apa yang dia katakan,” kata Netanyahu kepada Baier dalam temu bual eksklusif di “Special Report” selepas ucapannya di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Bandar Raya New York. “Saya fikir kita semakin hampir dengan perdamaian setiap hari yang berlalu.”

Komen Netanyahu datang sebagai respons kepada temu bual eksklusif dunia Baier dengan Putera Mahkota Arab Saudi (MBS) minggu ini mengenai perbincangan yang sedang berlangsung antara kerajaan dan Israel.

“Setiap hari kita semakin hampir, nampaknya buat pertama kali ia betul-betul realiti. Kita lihat bagaimana ia berjalan,” kata putera itu.

Putera itu menyebut potensi perjanjian itu sebagai “perjanjian bersejarah terbesar sejak berakhirnya Perang Dingin,” yang menurutnya akan bergantung kepada perjanjian yang berkaitan dengan layanan terhadap rakyat Palestin. Dia menegaskan negaranya boleh bekerjasama dengan Israel, tidak kira siapa yang memerintah, dengan menyebut perjanjian itu sebagai “perjanjian yang menakjubkan”.

“Jika kita mencapai terobosan untuk mencapai perjanjian yang memenuhi keperluan rakyat Palestin dan menenangkan rantau ini, kita akan bekerja dengan sesiapa sahaja yang ada di sana,” kata MBS.

Putera itu tidak menyatakan apa yang dia cari untuk rakyat Palestin. Netanyahu berkata rakyat Palestin perlu menjadi sebahagian daripada proses perdamaian, tetapi mereka tidak boleh “mempunyai veto ke atas proses itu”.

“Sebab kita tidak mempunyai sebarang perjanjian damai baru selama suku abad selepas kita berdamai dengan Mesir dan Jordan, kita tidak mempunyai satu perjanjian damai baru selama 25 tahun kerana semua orang berkata, pertama kamu perlu memenuhi apa sahaja tuntutan Palestin. Kamu perlu menyimpulkan perjanjian damai dengan rakyat Palestin. Hanya ada satu masalah dengan itu. Rakyat Palestin tidak mahu damai dengan Israel,” kata Netanyahu kepada Baier.

“Mereka mahu damai menggantikan Israel. Mereka tidak mahu negara di sebelah Israel,” tambah Netanyahu. “Mereka mahu negara menggantikan Israel. Jadi itu tidak akan membawa kita ke mana-mana.”

Dalam ucapannya pada hari Jumaat di UNGA, Netanyahu berkata kedua-dua negara “berada di ambang” terobosan yang membawa kepada perjanjian damai.

Israel telah menormalisasikan hubungan dengan enam negara berdekatan sempadannya, termasuk Mesir dan Jordan. Empat negara lain berbuat demikian selepas Perjanjian Abraham 2020.

“Tidak diragui lagi Perjanjian Abraham menandakan permulaan zaman damai baru. Tetapi saya percaya bahawa kita berada di ambang terobosan yang lebih dramatik, perdamaian bersejarah antara Israel dan Arab Saudi,” kata Netanyahu. “Perdamaian antara Israel dan Arab Saudi akan benar-benar mewujudkan Timur Tengah baru.”

Beliau berkata masih terdapat halangan sebelum perjanjian damai dapat dicapai tetapi ia bergantung kepada pemimpin dunia untuk bersatu dan mengenepikan perbezaan mereka.

“Saya fikir apabila anda mempunyai tiga pemimpin dan tiga negara yang sangat menginginkan hasilnya – Amerika Syarikat di bawah Presiden Biden, Arab Saudi di bawah Putera Mahkota Mohammed bin Salman dan Israel di bawah kepimpinan saya – saya fikir itu benar-benar meningkatkan kemungkinan kita akan berjaya.”