Perdana Menteri India Narendra Modi melawat bandar utama Kashmir untuk bincangkan projek pembangunan

(SeaPRwire) –   Narendra Modi pada Khamis membuat lawatan rasminya ke bandar utama Kashmir sejak New Delhi menarik balik status separa autonomi yang dipertikaikan dan mengambil kawalan terus terhadapnya pada 2019.

Berucap kepada orang ramai di stadium bola sepak di Srinagar, Modi mengumumkan projek pembangunan dan berkata kerajaan terdahulu telah mengelirukan orang tentang status khas wilayah itu yang kini telah dibatalkan.

“Kisah kejayaan Jammu dan Kashmir akan menjadi pusat tarikan bagi dunia,” katanya kepada orang ramai, berkata bahawa wilayah itu telah makmur sejak pergerakan 2019. “Saya sentiasa berkata bahawa kerja keras saya adalah untuk memenangi hati anda. Saya akan bekerja untuk memenangi hati anda lebih lanjut.”

Modi dan parti beliau menuduh parti pro-India Kashmir, mengelirukan rakyat Kashmir dan mempromosikan pemisahan dalam wilayah itu. Ahli politik Kashmiri, yang menyatakan bahawa status khas mereka adalah jaminan perlembagaan, telah memanggil Modi membahagikan dan anti-minoriti.

Ribuan anggota paramiliter bersenjata dan polis berpelindung di seluruh Lembah Kashmir, pusat pemberontakan berterusan terhadap pemerintahan India di wilayah majoriti Muslim, di mana kebanyakan penduduknya kuat menyokong kemerdekaan atau penggabungan dengan Pakistan. Lawatan Modi sebelum ini ke Kashmir selepas statusnya berubah adalah ke bandar berdominasi Hindu Jammu.

Modi tidak menyebut rancangan untuk mengadakan pilihan raya di wilayah itu atau memulihkan kerajaannya, kedua-duanya dituntut oleh parti politik pro-India Kashmir. Pilihan raya terakhir untuk perundangan serantau diadakan pada 2014, tetapi kerajaan yang dipilih ketika itu dibubarkan pada 2018.

Pada 2019, kerajaan nasionalis Hindu Modi membatalkan status separa autonomi wilayah itu, membatalkan perlembagaan berasingannya, membahagikan kawasan itu kepada dua wilayah persekutuan – Ladakh dan Jammu-Kashmir – dan menghapuskan perlindungan warisan tanah dan pekerjaan.

Menteri Dalam Negeri India yang berkuasa, Amit Shah, berulang kali menjanjikan bahawa wilayah itu akan mendapat semula kerajaannya selepas pilihan raya.

Pada Disember, Mahkamah Agung India mengesahkan keputusan 2019 dan meminta kerajaan untuk mengadakan pilihan raya sebelum September.

Wilayah itu berada dalam keadaan tegang sejak 2019, kerana pihak berkuasa melaksanakan pelbagai undang-undang baru yang kebanyakan penduduk bimbang boleh mengubah demografi Kashmir. Langkah itu disambut dengan baik di kebanyakan India, di mana kerajaan Modi disorak oleh penyokong kerana memenuhi janji nasionalis Hindu lama.

Dalam usaha India membentuk apa yang dipanggilnya “Kashmir baharu”, India tidak menunjukkan sebarang toleransi terhadap bantahan, mengehadkan kebebasan awam dan menakut-nakutkan media.

Sebelum lawatan Modi ke Srinagar, pasukan kerajaan meletakkan dawai berduri dan menubuhkan sekatan jalan ke tempat acara. Mereka secara rawak menggeledah orang ramai dan kenderaan, manakala komando tentera laut di bot motor mengawasi Sungai Jhelum yang melalui bandar.

Pihak berkuasa memerintahkan beribu-ribu pekerja kerajaan, termasuk guru, untuk menghadiri mesyuarat, dan kebanyakan sekolah di bandar ditutup untuk hari itu.

Acara Khamis ini dianggap sebahagian daripada kempen Modi menjelang pilihan raya yang dijadualkan pada April dan Mei.

Langkah-langkah keselamatan sedemikian biasa di Kashmir sejak 1989, apabila pemberontak mula berjuang menentang pemerintahan India.

Kashmir dibahagikan antara India dan Pakistan, dan kedua-dua negara menuntut seluruh wilayah Himalaya itu. India menegaskan militansi Kashmir disokong oleh Pakistan. Pakistan menafikan tuduhan itu, dan kebanyakan rakyat Kashmir menganggapnya perjuangan kemerdekaan yang sah. Puluh ribu orang awam, pemberontak dan anggota pasukan kerajaan telah terbunuh dalam konflik itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.