Perdana Menteri Hungary, Orbán mengecam ‘DUNIA BARAT,’ serukan kemenangan Trump

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán menggerakkan sokongan untuk bentuk populisme kanan yang diperjuangkannya dalam ucapan cuti pada hari Jumaat, menyeru penontonnya untuk membantunya “menduduki Brussels” pada musim panas ini.

Ucapan Orbán, yang bertepatan dengan cuti kebangsaan yang memperingati revolusi Hungary 1848 yang gagal menentang pemerintahan Habsburg, mengutuk EU dan – serupa dengan ucapan lain pada tahun-tahun kebelakangan ini – membandingkannya dengan penjajah imperial yang selama ini mendominasi Hungary.

Pemimpin nasionalis, berucap dari tangga Muzium Kebangsaan di pusat Budapest, membuat perbezaan yang tajam antara negaranya dengan “dunia Barat”, menuduh yang terakhir sebagai sumber kegelisahan dan kemusnahan.

“Mereka memulakan peperangan, memusnahkan dunia, menggambar semula sempadan negara dan memakan segala seperti belalang,” katanya kepada orang ramai, kebanyakan mereka dibawa ke Budapest untuk acara itu. “Kami, orang Hungary, hidup dengan cara yang berbeza dan mahu terus hidup dengan cara yang berbeza.”

Beliau berucap kurang tiga bulan sebelum pilihan raya EU yang dijangka menunjukkan di seluruh benua yang berkongsi banyak daripada pendirian utama Orbán.

Penentangan terhadap imigresen dan hak LGBTQ+, serta komitmen kepada kebanggaan kebangsaan dan kedaulatan, menjadi tumpuan utama dalam ucapannya pada cuti kebangsaan itu, yang sering menggambarkan nada ucapan kempen.

“Brussels bukanlah empayar pertama yang menaruh mata kepada Hungary,” kata Orbán, merujuk kepada ibu negara de facto EU. “Rakyat Eropah hari ini takut Brussels akan mengambil kebebasan mereka. … Jika kita mahu mengekalkan kebebasan dan kedaulatan Hungary, kita tidak mempunyai pilihan: Kita perlu menduduki Brussels.”

Terdapat ketegangan politik yang meningkat di Hungary berikutan peletakan jawatan pada bulan Februari oleh presiden yang merupakan sekutu Orbán, Katalin Novák, di tengah kemarahan atas pengampunannya kepada seorang pesalah dalam kes penderaan seksual kanak-kanak di pusat jagaan yatim piatu milik kerajaan.

Skandal itu juga menyebabkan peletakan jawatan bekas menteri kehakiman dan menimbulkan tekanan politik luar biasa terhadap kerajaan Orbán yang memerintah Hungary sejak 2010.

Kedudukan Hungary di kalangan rakan dan sekutunya juga menghadapi ketegangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada hari Khamis, dalam ucapan mengenang 25 tahun keanggotaan Hungary dalam NATO, Duta Amerika Syarikat David Pressman menekankan kebimbangan terhadap kebolehpercayaan Hungary sebagai sekutu dalam pakatan tentera itu, dengan menyatakan bahawa kerajaan Orbán “kelihatan tidak berminat dalam dialog membina” untuk menyelesaikan perbezaan pendapat dengan rakan-rakannya.

Dalam ucapannya di Budapest, Pressman mengkritik , dan menuduh Orbán mengejar hubungan berbahaya dengan Rusia dan China.

Kerajaan Orbán, kata Pressman, “menetapkan dan melayan Amerika Syarikat sebagai ‘lawan’ sambil membuat pilihan dasar yang semakin mengasingkannya daripada kawan dan sekutu.”

Semasa Orbán berharap kejayaan musim panas ini untuk kuasa konservatif di Eropah, beliau juga telah mencapai hubungan rapat dengan bahagian kanan Amerika, termasuk bekas Presiden Donald Trump.

Pemimpin Hungary minggu lepas melawat Amerika Syarikat di mana beliau bertemu Trump di hartanah Mar-a-Lago di Florida, dan secara terbuka menyeru kemenangan Trump ke atas Presiden Joe Biden pada pilihan raya November.

Dalam ucapannya pada hari Jumaat, Orbán berkata sokongan untuk Trump menunjukkan pengundi Amerika “memberontak”, dan meramalkan perubahan politik yang akan menguntungkan konservatif di Eropah dan Amerika Syarikat pada 2024.

“Tahun ini akan menjadi titik perubahan,” katanya. “Pada awal tahun kita masih bersendirian, dan menjelang akhir tahun kita akan menjadi majoriti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.