Perdana Menteri Finland Menunjukkan Sokongan Untuk Penguatkuasaan Lanjut Di Sempadan Rusia Berikutan Peningkatan Penghijrahan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Finland menyatakan negara itu mungkin perlu mengambil tindakan lanjut di sempadannya selepas menutup empat lintasan sempadan dalam usaha untuk menghentikan peningkatan baru-baru ini dalam pemohon suaka.

Finland, yang menyertai NATO tahun ini sebagai tindak balas kepada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, menuduh Moscow membenarkan pendatang dari dan Afrika tanpa dokumen perjalanan yang sah melalui ke sempadan Finland. Kerajaan menutup lintasan sempadan di tenggara Finland minggu lalu, tetapi kedatangan pendatang baru dilaporkan di cek poin sempadan lebih jauh ke utara.

“Situasi telah berkembang ke arah yang buruk,” Perdana Menteri Petteri Orpo dikatakan memberitahu penyiar awam Finland YLE semasa lawatan ke persimpangan sempadan Vartius di timur tengah Finland. “Jika tiada perubahan, kami akan mengambil tindakan lanjut, dan jika perlu, dengan segera. Pesanan jelas bahawa kami tidak menerima tingkah laku ini.”

Beliau tidak menolak menutup lebih banyak lintasan sempadan sepanjang sempadan Finland-Rusia sepanjang 1,340 kilometer.

YLE menyatakan 500 pemohon suaka tiba di Finland pada November, jauh lebih banyak daripada biasa.

Sementara itu, Kementerian Luar Rusia menyatakan keputusan untuk menutup lintasan sempadan akan “memperburuk” hubungan Rusia-Finland dan mengkritik dakwaan Finland sebagai “alasan palsu” bahawa Rusia telah membantu pendatang tanpa dokumen melalui sempadan. Satu kenyataan Kementerian Luar menyatakan keputusan “melanggar hak dan kepentingan puluhan ribu warganegara negara kita.”

dan negara NATO bersempadan dengan Rusia dan Belarus menuduh negara-negara itu secara senyap mengarahkan pendatang ke kawasan sempadan sebagai satu bentuk “perang hibrid”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )