Perdana Menteri Australia menyuarakan kebimbangan mengenai pertikaian Laut China Selatan dalam sidang kemuncak Asia Tenggara

(SeaPRwire) –   menyuarakan kebimbangan pada Rabu terhadap “tingkah laku yang tidak selamat dan tidak stabil” di Laut China Selatan, dengan menyatakan perlanggaran antara kapal China dan Filipina pada hari sebelumnya.

Perdana Menteri Anthony Albanese membuat kenyataan itu ketika negaranya menamatkan persidangan tiga hari Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) yang gagal secara terang-terangan menyalahkan China atas siri insiden di perairan yang dipertikaikan itu.

Sebaliknya, pemimpin ASEAN menggesa pertikaian diselesaikan melalui dialog dan bukan ancaman, sehari selepas kapal pengawal pantai China dan Filipina berlanggar berhampiran terumbu yang dipertikaikan dan empat anak kapal Filipina cedera dalam pertembungan itu.

Pegawai China dan Filipina saling menyalahkan atas insiden itu. Kawasan yang dipertikaikan itu pernah menjadi tapak beberapa pertembungan tegang antara kapal pengawal pantai China dan Filipina tahun lalu.

Albanese, yang bersama-sama mengetuai persidangan itu bersama Perdana Menteri Laos Sonexay Siphandone, berkata perlanggaran Selasa lalu membimbangkan Australia.

“Ia berbahaya dan boleh mencipta risiko salah anggapan, yang boleh membawa kepada peningkatan ketegangan,” katanya.

Australia menyokong usaha Filipina untuk mendapatkan pengisytiharan ASEAN yang diterima pada akhir persidangan itu menyebut keputusan tahun 2016 di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, Belanda, yang membatalkan tuntutan wilayah besar-besaran China di Laut China Selatan, yang bercanggah dengan tuntutan beberapa negara ASEAN. China tidak menerima keputusan itu.

Pengisytiharan Melbourne, yang dikeluarkan lewat Rabu, tidak menyebut keputusan 2016. Persidangan itu diadakan di bandar Australia itu untuk menandakan 50 tahun sejak Australia menjadi rakan luar ASEAN yang pertama.

Pengisytiharan itu menyeru penyelesaian aman pertikaian melalui proses undang-undang dan diplomasi “tanpa menggunakan ancaman atau kekerasan” mengikut undang-undang antarabangsa, termasuk Konvensyen PBB mengenai Undang-Undang Laut.

“Kami menggalakkan semua negara mengelakkan sebarang tindakan sepihak yang membahayakan keamanan, keselamatan dan kestabilan rantau ini,” katanya.

Albanese berkata kompromi perlu dibuat untuk mencari perkataan yang boleh dipersetujui pemimpin ASEAN dalam persidangan itu.

“Terdapat pengakuan umum bahawa kita perlu memastikan aktiviti di Laut China Selatan dapat mengurangkan ketegangan dan bukannya menambah ketegangan,” kata Albanese.

Pakar Asia Tenggara Universiti Deakin, Damien Kingsbury, berkata kegagalan pengisytiharan itu secara terang-terangan menyebut China adalah mengiktiraf negara-negara berhampiran Beijing – Kemboja, Laos dan Myanmar – dan juga pendekatan lebih mesra China oleh Malaysia.

Ia “kritikan terselindung terhadap China, yang merupakan sejauh mana konsensus membenarkan,” kata Kingsbury.

Pemimpin bersetuju dalam persidangan ASEAN di Indonesia September lalu untuk mempercepat proses perundingan dengan China dengan matlamat menamatkan kod tingkah laku Laut China Selatan dalam tempoh tiga tahun. Kod itu bertujuan mencegah tingkah laku berisiko dan provokatif.

Persidangan itu disertai Naib Presiden AS Kamala Harris, Perdana Menteri China Li Qiang dan Menteri Luar Negara Rusia Sergey Lavrov.

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong, pemimpin ASEAN paling lama berkhidmat selepas Sultan Brunei Hassanal Bolkiah, berkata pada Selasa bahawa penamatan kod itu akan mengambil masa dengan isu-isu sukar berkaitan masih belum diselesaikan.

Kekerasan berterusan dan krisis kemanusiaan di Myanmar, negara ASEAN di mana junta tentera merampas kuasa pada 2021, juga menjadi tumpuan persidangan itu, dengan pengisytiharan menyatakan pemimpin “sangat mengutuk tindakan keganasan berterusan.”

Myanmar secara rasmi diketepikan daripada persidangan Melbourne. Walau bagaimanapun, tiada komen daripada kerajaan Australia atau Kedutaan Myanmar di Australia mengenai laporan bahawa Myanmar masih diwakili dalam persidangan itu oleh diplomat Australia berpangkalan Thet Tun.

Kira-kira 200 penunjuk perasaan membantah sebarang wakil Myanmar hadir dalam persidangan itu Isnin lalu.

Perdana Menteri Timor Leste Xanana Gusmão juga menghadiri persidangan itu sebagai pemerhati rasmi selepas ASEAN bersetuju untuk menerima Timor Leste sebagai ahli penuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.