Perdagangan dadah Afghanistan melonjak dua tahun selepas penarikan diri AS

Perdagangan dadah di Afghanistan sedang rancak hanya dua tahun selepas tentera A.S. menarik diri dari negara itu, dengan jualan opium meningkat tiga kali ganda pada tahun 2022 sahaja.

Laporan baru daripada Pejabat Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah mengatakan usaha Taliban untuk membanteras perdagangan dadah di negara itu tidak banyak kesan, baik kepada pengeluaran opium mahupun industri met yang sedang membiak.

Penanaman opium melonjak 32% pada tahun pertama selepas tentera Taliban mengambil alih kawalan negara itu, dengan jualan meningkat daripada $425 juta pada 2021 kepada $1.4 bilion pada 2022.

Sementara itu, jurucakap kementerian dalam negeri Taliban menegaskan bahawa industri itu akan dilumpuhkan dalam masa empat tahun.

“Kami tidak dapat mendakwa 100% bahawa ia telah selesai kerana orang masih boleh melakukan aktiviti-aktiviti ini secara rahsia. Ia tidak mungkin dikurangkan kepada sifar dalam tempoh yang begitu singkat,” kata jurucakap Abdul Mateen Qani. “Tetapi kami mempunyai rancangan strategik empat tahun bahawa narkotik secara umum dan met secara khusus akan selesai.”

Kekalnya penanaman opium mencerminkan pertumbuhan pengeluaran met yang berlaku ketika A.S. menjalankan penarikan baliknya. Rampasan met tahunan di dalam Afghanistan melonjak daripada hanya 220 paun pada 2019 kepada 6,000 paun pada 2021, menurut laporan itu.

Pakar mengatakan terdapat beberapa sebab mengapa orang Afghanistan akan beralih kepada membuat met dan bukannya dadah seperti heroin atau kokain, yang juga biasa di negara itu.

“Anda tidak perlu menunggu sesuatu untuk tumbuh,” kata Angela Me, ketua Cawangan Penyelidikan dan Analisis Trend UNODC. “Anda tidak memerlukan tanah. Anda hanya memerlukan tukang masak dan know-how. Makmal met mudah alih, tersembunyi. Afghanistan juga mempunyai tumbuhan ephedra, yang tidak terdapat di negara pengeluar met terbesar: Myanmar dan Mexico. Ia sah di Afghanistan dan tumbuh di mana-mana, tetapi anda memerlukan banyak daripadanya.”

Walaupun Taliban telah melaksanakan pembanterasan nominal terhadap penyeludup dadah, yang kebanyakannya ditujukan kepada perdagangan heroin, kempen itu tidak banyak kesan.

Met buatan Afghanistan telah dijumpai dijual di Afrika dan Eropah, dan ketagihan dadah kekal menjadi masalah besar di negara itu. Seorang pegawai kesihatan Afghanistan berkata sebanyak 20,000 orang kini dimasukkan ke hospital di negara itu kerana ketagihan dadah.

Laporan PBB ini datang kira-kira seminggu selepas ulang tahun kedua penarikan tentera Presiden Biden dari negara itu pada Ogos 2021.