Perbualan bekalan senjata Houthi yang rendah adalah ‘terlalu awal’, amaran pakar

(SeaPRwire) –   Seorang panglima kanan percaya pemberontak Houthi di Yemen mungkin kekurangan bekalan senjata kerana serangan balas Amerika dan sekutu terhadap kumpulan itu telah merosakkan keupayaan mereka.

Panglima Komando Pusat Angkatan Tentera Amerika Syarikat Lt. Jen. Alexus Grynkewich memberitahu wartawan minggu lepas bahawa serangan balas Amerika terhadap kumpulan tentera yang disokong Iran – Houthi telah “tentu mempengaruhi tingkah laku mereka” dan mungkin membantu mengurangkan bekalan senjata mereka, menurut laporan AP.

“Cabaran bagi kami ialah memahami apa yang merupakan penominasi pada awalnya. Dengan kata lain, apa yang mereka ada pada mulanya? Kami tentu tahu berapa banyak kami telah menyerang dan kami mempunyai penilaian mengenai berapa berjaya serangan itu,” kata Grynkewich.

Grynkewich juga merujuk kepada “kelajuan operasi” kumpulan itu dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dengan menyatakan bahawa ia “bukan lagi apa yang pernah menjadi” sambil memberi amaran bahawa “bekalan semula Iran” boleh memburukkan penilaian mengenai betapa rendahnya kumpulan itu dalam bekalan senjata.

Houthi telah melancarkan serangan hampir setiap hari terhadap kapal-kapal komersial dan tentera di Laut Merah dan Teluk Aden dalam bulan-bulan kebelakangan ini, biasanya menggunakan drone dan peluru berpandu dilancarkan dari kawasan di Yemen di bawah kawalan pemberontak.

Serangan itu, yang telah melambat dalam minggu-minggu kebelakangan ini, telah mengganggu laluan perkapalan komersial di rantau ini, yang menyebabkan tindak balas Amerika dan sekutu yang telah meningkatkan patroli kapal tentera dan pelbagai serangan balas terhadap kemudahan senjata dan peluru.

Walau bagaimanapun, Dr. Sumatra Maitra, pengarah penyelidikan dan pengalaman luar dan Institut Amerika Ideas konservatif, memberi amaran terhadap penilaian sedemikian optimis mengenai keupayaan kumpulan itu.

“Saya tidak fikir mereka kekurangan senjata, saya fikir pendapat itu terlalu awal,” kata Maitra kepada Digital.

Maitra menunjukkan bahawa Houthi bergantung kepada “banyak senjata bodoh yang tidak memerlukan pemanduan sasaran”, yang juga termasuk “drone rendah gred” yang murah untuk dihasilkan dan diperbaharui.

Sebaliknya, Maitra menunjuk kepada peningkatan patroli tentera Amerika dan sekutu sebagai salah satu penyebab utama lambatnya aktiviti Houthi baru-baru ini. Satu sebab lain untuk kelambatan mungkin disebabkan oleh arahan dari Tehran, Iran, di mana kerajaan Iran terlibat dalam perbincangan antara , Israel dan Hamas di Gaza.

“Iran mungkin telah memberitahu mereka – kerana mereka adalah pembekal utama – ‘anda perlu menahan kuda-kuda anda, kami sedang runding dengan orang-orang ini,'” kata Maitra.

Tentera Laut Amerika Syarikat tidak segera menjawab permintaan komen Digital.

Menurut laporan AP, tentera Amerika Syarikat percaya bahawa Houthi mempunyai puluhan peluru berpandu balistik anti-kapal ketika mereka memulakan kempen itu, yang dipertahankan kumpulan itu sebagai usaha untuk menghentikan perangnya di Gaza.

Walaupun serangan ke atas pasukan Amerika oleh militia Iran lain di negara seperti Iraq dan Syria secara umumnya berkurangan sejak serangan balas Amerika Syarikat pada Februari, Grynkewich mencatatkan bahawa Houthi lebih bebas daripada Iran dan mungkin tidak sentiasa “responsif” kepada arahan dari Tehran.

Maitra menyokong pandangan serupa, dengan mendakwa bahawa kumpulan itu boleh “memutuskan strategi mereka sendiri” dan boleh menjadi “jauh lebih fanatik.”

“Mereka mempunyai cara yang sangat berbeza untuk melihat politik global,” kata Maitra.

Realiti itu boleh menyebabkan peningkatan serangan dengan sedikit amaran, dengan Maitra mendakwa bahawa kumpulan itu tidak mempunyai taruhan yang lebih besar dalam perbincangan Iran dengan Pentadbiran Biden.

“Houthi tidak benar-benar peduli siapa yang memerintah di Iraq atau jenis perbincangan apa yang ada antara Iran dan pentadbiran Biden,” kata Maitra. “Perhitungan mereka sangat berbeza daripada kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.