Perbincangan AI pertama bermula antara wakil China dan AS

(SeaPRwire) –   Duta-duta teratas dari A.S. dan China berbincang dalam perbincangan tertutup di Geneva pada Selasa untuk meletakkan pendekatan kebangsaan mereka terhadap janji dan bahaya teknologi kecerdasan buatan yang muncul.

Perbincangan ini, yang Presiden Joe Biden dan Xi Jinping setuju melancarkan pada 2023, bertujuan untuk membuka dialog bilateral antara dua ekonomi terbesar di dunia – dan semakin, pesaing geopolitik – pada teknologi yang bergerak cepat yang sudah mempunyai akibat untuk perdagangan, gaya hidup, budaya, politik, keselamatan dan pertahanan nasional dan banyak lagi.

Pakar teknologi A.S. mengatakan pertemuan – diketuai di pihak Amerika oleh pegawai tinggi Rumah Putih dan Jabatan Luar Negeri – boleh menawarkan pandangan ke dalam pemikiran Beijing tentang AI di tengah-tengah pendekatan China yang umumnya senyap tentang teknologi itu.

Pengasas Jason Glassberg dari Casaba Security di Redmond, Washington, pakar baru dan muncul, menganggap pertemuan ini sebagai perkenalan yang mungkin akan menghasilkan sedikit keputusan konkrit, tetapi memulakan perbualan kedua belah pihak.

“Apa yang paling penting sekarang ialah kedua-dua pihak menyedari bahawa mereka mempunyai banyak untuk hilang jika AI menjadi senjata atau disalahgunakan,” kata Glassberg dalam e-mel. “Semua pihak yang terlibat sama-sama berisiko. Sekarang, salah satu kawasan risiko terbesar ialah dengan deepfakes, terutamanya untuk digunakan dalam kempen disinformation.”

“Ini sama besar risikonya untuk Republik Rakyat China seperti untuk kerajaan A.S.,” tambahnya, merujuk kepada Republik Rakyat China.

Tidak jelas mengapa pertemuan itu diadakan di Geneva, walaupun bandar Switzerland yang berpandangan antarabangsa itu menggelarkan dirinya sebagai pusat diplomasi dan institusi PBB dan antarabangsa.

Persatuan Telekomunikasi Antarabangsa berpangkalan di Geneva – agensi PBB yang kini diketuai oleh Doreen Bodgan-Martin Amerika Syarikat dan sebelumnya diketuai oleh Houlin Zhao China – dijadualkan menganjurkan persidangan tahunannya “AI untuk Kebaikan” di bandar itu akhir bulan ini.

Pertemuan ini merupakan yang pertama di bawah dialog antara kerajaan tentang AI yang dipersetujui semasa pertemuan berbilang muka Xi dan Biden di San Francisco enam bulan lalu.

Kerajaan A.S. telah cuba menetapkan beberapa garis panduan di sekitar teknologi sambil menggalakkan pertumbuhannya, mencari kemungkinan keuntungan untuk output ekonomi dan pekerjaan.

Pakar Barat telah mencadangkan bahawa China pula sebahagiannya mengekalkan aplikasi AI dengan menutup kerana kemungkinan sebenar atau aplikasinya untuk aktiviti tentera dan pengawasan di bawah Parti Komunis yang memerintah.

Pegawai A.S. mencadangkan mereka akan meletakkan cara untuk mengurangkan risiko yang mungkin dari teknologi dengan mencipta komitmen sukarela dengan syarikat terkemuka sektor dan menghendaki ujian keselamatan produk AI.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.