Perbendaharaan AS kenakan sekatan keganasan ke atas rangkaian berkaitan Hezbollah di Lubnan, Amerika Selatan

Perbendaharaan AS pada hari Selasa mengenakan sekatan keganasan terhadap rangkaian keluarga tujuh individu dan perniagaan di Lubnan dan Amerika Selatan yang dituduh membiayai kumpulan militan Hezbollah, termasuk seorang lelaki Lubnan yang pegawai mengatakan terlibat dalam dua serangan maut di Argentina pada tahun 1990-an.

Amer Mohamed Akil Rada digambarkan sebagai “salah seorang ahli operasi” yang melaksanakan serangan ke atas Persatuan Argentina-Israel di Buenos Aires pada tahun 1994, yang meragut 85 nyawa dan mencederakan ratusan orang. Serangan pada tahun 1992 di Kedutaan Israel di Argentina mengorbankan 29 nyawa.

“Tindakan hari ini menggariskan komitmen kerajaan AS untuk mengejar pengoperasi dan pembiaya Hezbollah tanpa mengira lokasi mereka,” kata Brian Nelson, timbalan setiausaha perbendaharaan untuk keganasan dan risikan kewangan, dalam satu kenyataan.

Kumpulan yang disokong Iran ini ditetapkan sebagai “organisasi pengganas asing,” dan Washington juga mendakwa bahawa kumpulan ini telah terlibat dalam penyeludupan dadah di Amerika Latin untuk menjana pendapatan.

Rada, menurut Perbendaharaan, menghabiskan lebih sedekad di Amerika Selatan sebelum berpindah ke Lubnan. Semasa di sana, beliau didakwa menjalankan perniagaan arang yang kerap mengeksport dari Colombia ke Lubnan dan menggunakan “80 peratus hasil perusahaan komersialnya untuk manfaat Hezbollah”.

Abang Rada, Samer, juga dikenakan sekatan dan dituduh terlibat dalam pelbagai operasi penyeludupan dadah dan pengubahan wang haram di seluruh Amerika Latin. Menurut Perbendaharaan, beliau sebelum ini berpangkalan di Belize tetapi melarikan diri kerana kes berkaitan dadah dan terlibat dalam penyeludupan 1,102 paun kokain bernilai $15 juta yang disembunyikan dalam penghantaran buah-buahan yang disita di El Salvador.

Beliau juga mengetuai syarikat berasaskan Venezuela BCI Technologies CA, yang beberapa laporan mengatakan merupakan firma perundingan kripto yang terkemuka di negara itu.

AS juga mengenakan sekatan ke atas anak lelaki Rada, dikenali sebagai Mehdi Akil Helbawi, dan usahanya Zanga S.A.S yang berpangkalan di Colombia, syarikat eksport arang yang pegawai kata digunakan ayahnya untuk membiayai Hezbollah.

Perbendaharaan juga mengenakan sekatan ke atas syarikat Lebanon Black Diamond SARL dan pemilik Ali Ismail Ajrouch. Syarikat dilaporkan memindahkan sekitar $40,000 ke syarikat arang berpangkalan di Colombia.