Peranti letupan dilemparkan ke pintu sinagog Jerman, tetapi kerosakan ringan dan tiada kecederaan

(SeaPRwire) –   BERLIN (AP) – Sebuah peranti letupan dilemparkan ke pintu sebuah sinagog di barat laut Jerman pada Jumaat tetapi hanya menyebabkan kerosakan kecil dan tiada kecederaan.

Insiden di bandar Oldenburg berlaku awal petang Jumaat. Kebakaran dikesan dengan cepat dan tidak merebak, dan perkhidmatan bomba tidak perlu memadamkannya. Tiada acara sedang berlangsung di bangunan pada masa itu.

Polis berkata mereka sedang mencari pelaku tetapi tiada maklumat mengenai motif.

Ketua Polis Andreas Sagehorn mengutuk “tindakan pengecut” itu dan berkata dalam kenyataan bahawa “kami akan menganggap serangan ini sebagai alasan untuk meningkatkan langkah-langkah keselamatan di sinagog Oldenburg serta-merta” semasa siasatan sedang berjalan.

Jerman menyaksikan peningkatan besar insiden anti-Yahudi berikutan serangan Hamas terhadap Israel pada bulan Oktober, dan serangan balas Israel di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.