Perang Dunia Ketiga boleh bermula kerana pertikaian Filipina di Laut China Selatan, China ‘tidak menghormati’ perjanjian, pakar berkata

(SeaPRwire) –   Beijing memberi amaran bahawa Perang Dunia III mungkin bermula disebabkan pertikaian di Laut China Selatan, dengan pertikaian wilayah meningkatkan ketegangan semakin tinggi.

“Walaupun kami mempunyai perjanjian pertahanan bersama dengan Filipina, China tidak menghormatinya,” kata Gordon Chang, pakar China dan felo di Institut Gatestone, kepada Digital.

“Ia berlaku sebanyak dua kali pada bulan lepas, pada 5 dan 29, bahawa Jabatan Negeri mengeluarkan amaran bertulis kepada China bahawa kami bersedia menggunakan kekuatan untuk memenuhi obligasi kami menurut perkara empat Perjanjian Pertahanan Bersama Amerika Syarikat-Filipina,” jelas Chang. “Ini adalah amaran bahawa kami bersedia pergi ke perang.”

Pertama kali dilaporkan oleh MEMRI’s China Media Studies Project, akhbar milik dan dikendalikan negara minggu lalu menerbitkan rencana opini bertajuk “Manila perlu diberi amaran mengenai keganasan perang” oleh Yang Xiao, timbalan pengarah Institut Strategi Maritim di Institut Hubungan Antarabangsa Kontemporari China.

Yang, pakar yang kerap muncul dalam pelbagai rencana China Daily, menghubungkaitkan ketegangan semasa antara China dan Filipina dengan ketegangan di Eropah sebelum Perang Dunia I.

Rencana itu menyatakan di bawah bahawa “pandangan tidak semestinya mencerminkan pandangan China Daily,” tetapi Yang terlibat dalam perbincangan inflamasi sejarah dan ketegangan semasa, merujuk kepada “tembakan Sarajevo” selepas memberi amaran terhadap “politikus” Filipina dalam harapan “mendapatkan kelebihan dalam pertikaian maritim dengan China.”

“Pelajaran Perang Dunia I perlu diambil kira, terutamanya oleh negara-negara kecil, kerana memancing konflik tidak akan bermanfaat bagi negara mana-mana,” tulis Yang.

Kemudian dalam rencana itu, Yang menulis bahawa “pengambil keputusan” Amerika Syarikat perlu menyedari bahawa “campur tangan tentera Amerika Syarikat bagi pihak Filipina juga akan menjadi bencana bagi negara-negara jiran. Laut China Selatan telah menjadi laut keamanan dan kerjasama.”

“Hanya sebilangan kecil pemimpin di Filipina, mengabaikan cabaran meningkat, seperti kenaikan harga di dalam negara, sedang mengapi-apikan perasaan melampau rakyat dengan memberi mereka retorik anti-China,” tulis Yang. “Apa yang tidak mereka sedari ialah sebaik sahaja “tembakan Sarajevo” dilepaskan di Asia, rakyat biasa di negara Asia Timur dan Tenggara akan menjadi mangsa terbesar perang.”

China baru-baru ini , dengan pengawal pantai China cuba mengusir nelayan Filipina dan membawa kepada ketegangan antara kedua-dua pihak.

Tahun lepas menyaksikan siri hampir-pertembungan antara kedua-dua pengawal pantai berhampiran Second Thomas Shoal. Pihak berkuasa Filipina memprotes penggunaan pemancar air dan laser tentera China.

China menubuhkan pada 2012, selepas mana Filipina secara rasmi memulakan bantahan yang dibawa hadapan tribunal berunding Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Keputusan 2016 menentang China, menolak tuntutan Beijing atas “asas sejarah,” tetapi Beijing menolak pengimbangan dan hasilnya.

Amerika Syarikat, Jepun, Australia dan Filipina pada 7 April akan menjalankan latihan laut bersama pertama antara negara-negara di kawasan pertikaian untuk menunjukkan interoperabiliti tentera laut dan menunjukkan kekuatan kepada China. Negara-negara itu kemudiannya akan mengadakan kemuncak di mana mereka dijangka mengumumkan rancangan patroli bersama di kawasan itu kemudian tahun ini, menurut Politico.

Chang menegaskan bahawa jenis pendekatan berserakan untuk mengapi-apikan ketegangan dengan negara jiran tidak menghairankan kerana China “sedang menguji jiran-jirannya, terutamanya Jepun, Taiwan dan Filipina, dan ia mengalihkan perhatian, sentiasa.”

“China meningkatkan tekanan terhadap Filipina dan kemudian tekanan … agak mereda dalam beberapa hari terakhir, dan kini mereka meningkatkan tekanan terhadap Taiwan,” kata Chang. “Dan semasa semua ini berlaku, kita kini telah mempunyai lebih daripada menyusup ke perairan Jepun di Laut China Timur berhampiran senkakus.”

“Jadi, benar-benar apa yang mereka lakukan ialah mereka menekan, dan kemudian mereka akan melonggarkan, dan mereka akan pergi ke tempat lain dan menekan di tempat itu,” jelasnya.

Chang menekankan, walaupun begitu, bahawa Filipina kekal “paling lemah secara tentera” daripada tiga sasaran itu, walaupun persetujuan pertahanan bersama dengan Amerika Syarikat.

“Biden sendiri, pada 25 Oktober mengeluarkan amaran daripada anjung Rumah Putih apabila perdana menteri Australia sedang melawatnya bahawa Amerika Syarikat bersedia menggunakan kekuatan, jadi Cina hanya tidak percaya Biden langsung,” dakwa Chang.

“Terdapat banyak orang di luar sana yang mengatakan kita akan berperang dengan China tahun ini atau tahun hadapan,” tambah Chang. “Saya tidak mengatakan kita akan, tetapi saya mengatakan jika kita akan, ia lebih mungkin pertempuran bermula di Filipina daripada Taiwan atau Jepun.”

“Jika anda melihat situasi melibatkan Filipina, lebih mudah untuk membina hujah atau senario bahawa kita akan pergi ke perang dengan [China] atas Filipina … kerana anda ada semua unsur di tempat,” beliau menyimpulkan. “Anda ada semua unsur di tempat untuk perang kuasa besar yang bermula di Filipina.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.