Perancis tingkatkan tahap amaran terhadap keganasan ke paras tertinggi susulan serangan di ruang konsert Moscow

(SeaPRwire) –   Perancis meningkatkan amaran keganasan ke tahap tertinggi berikutan serangan di dewan konsert Moscow yang mengorbankan sekurang-kurangnya 137 orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 182 orang – hanya empat bulan sebelum Paris menjadi tuan rumah Sukan Olimpik.

“Berikutan serangan di Moscow, Majlis Keselamatan Negara dan Pertahanan telah bersidang malam ini di Élysée oleh Presiden Republik,” umum Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal pada hari Ahad. “Memandangkan pengaku IS untuk serangan itu dan ancaman yang berat pada negara kita, kami telah memutuskan untuk meningkatkan kedudukan Vigipirate ke tahap penyerangannya: kecemasan penyerangan.”

Tahap tertinggi daripada tiga tahap diisytiharkan di bawah sistem amaran keganasan Perancis apabila serangan di dalam atau luar negara dipercayai bakal berlaku. Tahap tertinggi membenarkan langkah-langkah keselamatan luar biasa, termasuk peningkatan rondaan oleh angkatan bersenjata di tempat-tempat awam seperti stesen keretapi, lapangan terbang dan tapak keagamaan, lapor Reuters.

Presiden Perancis Emmanuel Macron sebelum ini telah mengurangkan kapasiti yang dirancang untuk upacara pembukaan Sukan Olimpik yang dijadualkan diadakan di Paris sepanjang Sungai Seine pada bulan Julai, dengan menyebut kebimbangan meluas tentang ekstrimis Islam mungkin menargetkan negara itu, lapor Politico.

Perancis sudah memantau “atmosfera jihadisme,” menurut Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin, berikutan pembunuhan guru Perancis Samuel Paty di bandar utara Arras oleh suspek ekstrimis Islam selepas serangan 7 Oktober Hamas terhadap Israel, lapor France 24 ketika itu.

Pada Disember, Darmanin memberi amaran negara itu berada dalam “ancaman yang kekal” selepas peguam membuat pengenalan terhadap warganegara Perancis berusia 26 tahun yang dilahirkan kepada ibu bapa Iran dituduh membunuh pelancong Jerman dan mencederakan dua orang lain berhampiran Menara Eiffel di Paris.

Sementara itu, empat lelaki yang dituduh menganjurkan serangan tembakan yang menyuluh kebakaran di dewan konsert pinggir bandar Moscow muncul di hadapan mahkamah Moscow Ahad atas tuduhan keganasan sambil menunjukkan tanda-tanda pukulan teruk. Satu kelihatan hampir tidak sedarkan diri semasa perbicaraan.

Presiden Rusia Vladimir Putin mengatakan empat suspek itu ditangkap ketika cuba melarikan diri ke Ukraine, mencetuskan bantahan kuat daripada Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy yang mendakwa Moscow cuba menyalahkan Kyiv atas serangan ketika konflik mereka berterusan memasuki tahun ketiga.

Satu cabang IS mengaku bertanggungjawab atas apa yang dianggap serangan keganasan paling maut di Rusia sejak tahun. Kerajaan AS mengatakan maklumat pengintipan Amerika menyokong kesimpulan bahawa IS bertanggungjawab.

Kenyataan mahkamah menyatakan dua daripada suspek menerima kesalahan mereka dalam serangan itu, walaupun keadaan lelaki itu menimbulkan persoalan sama ada mereka berucap bebas. Terdapat laporan berbeza dalam media Rusia yang menyatakan tiga atau keempat-empat lelaki mengaku bersalah.

Dalerdzhon Mirzoyev, 32; Saidakrami Rachabalizoda, 30; Shamsidin Fariduni, 25; dan Mukhammadsobir Faizov, 19, didakwa melakukan serangan keganasan yang menyebabkan kematian orang lain. Kesalahan itu membawa hukuman penjara seumur hidup maksimum.

Mahkamah Daerah Basmanny Moscow memerintahkan lelaki itu, kesemuanya dikenal pasti dalam media sebagai warganegara Tajikistan, ditahan dalam penjara sehingga 22 Mei menunggu siasatan dan perbicaraan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.