Perancis selesaikan penarikan di Niger

(SeaPRwire) –   Perancis pada hari Jumaat telah menyelesaikan penarikan tentera mereka selepas diminta untuk meninggalkan Niger oleh junta negara baru, menamatkan tahun-tahun sokongan tentera darat langsung dan menimbulkan kebimbangan daripada pakar tentang jurang dalam pertempuran terhadap keganasan jihad di rantau Sahel Afrika.

Pesawat tentera dan tentera Perancis terakhir meninggalkan Niger menjelang tarikh akhir 22 Disember yang ditetapkan oleh junta yang memutuskan hubungan dengan Paris selepas rampasan kuasa pada bulan Julai, Staf Am Tentera Perancis memberitahu melalui e-mel. Perancis sudah mengumumkan minggu ini bahawa ia akan menutup misi diplomatiknya di Niger untuk “tempoh yang tidak tentu”.

Walau bagaimanapun, negara itu akan terus terlibat di Sahel – kawasan luas selatan Gurun Sahara yang menjadi pusat keganasan ekstrem – walaupun dengan cara yang berbeza, Presiden Emmanuel Macron berkata Khamis semasa lawatan ke pangkalan di Jordan.

“Saya memutuskan beberapa penyusunan semula penting,” kata Macron. “Kami akan terus melindungi kepentingan kami di sana tetapi tentera kami tidak akan begitu hadir secara kekal, akan kurang stasioner dan juga kurang terdedah,” katanya.

Junta Niger menggambarkan pengakhiran kerjasama tentera dengan Perancis sebagai permulaan “zaman baru” bagi rakyat Niger.

“Niger berdiri tegak, dan keselamatan tanah air kami tidak akan bergantung lagi kepada kehadiran asing,” katanya melalui X, dahulu dikenali sebagai Twitter. “Kami berazam untuk menangani cabaran di hadapan kami dengan memperkukuhkan keupayaan tentera dan strategik kebangsaan kami.”

Tetapi pakar mengatakan vakum akan dicipta oleh keberangkatan tentera. Ia akan “meninggalkan Niger dan seluruh Sahel lebih teruk” dari segi usaha penentangan keganasan secara keseluruhan kerana Niger dilihat sebagai rakan Barat terakhir dalam pertempuran selama satu dekad terhadap di rantau itu, kata Ryan Cummings, pengarah syarikat penasihat keselamatan berpusat di Afrika Signal Risk.

Kira-kira 1,500 tentera Perancis sedang melatih dan menyokong tentera tempatan di Niger, yang telah dirancangkan sebagai pangkalan untuk operasi penentangan keganasan di rantau itu selepas sentimen anti-Perancis berkembang di Mali dan Burkina Faso, kedua-duanya diperintah oleh junta yang juga memaksa tentera Perancis keluar.

Tetapi selepas menggulingkan Presiden Mohamed Bazoum yang dipilih secara demokratik di Niger, junta negara yang diketuai oleh Jeneral Abdourahmane Tchiani memutuskan hubungan tentera dengan Perancis dan negara Eropah lain. Sebaliknya, beliau mencari kerjasama pertahanan dengan Rusia, di mana Kumpulan warga persendirian Wagner sudah aktif di Mali tetapi menghadapi masa depan yang tidak pasti di sana berikutan kematian pemimpinnya, Yevgeny Prigozhin.

Penarikan misi tentera asing sudah mempengaruhi keselamatan di Niger, di mana bilangan serangan meningkat, menurut Oluwole Ojewale dengan Institut Hal Ehwal Keselamatan Dakar.

“Negara itu tidak menunjukkan keupayaan tentera yang mencukupi untuk mengisi jurang yang dicipta oleh penarikan. Serangan strategik dilancarkan oleh pelbagai kumpulan bersenjata yang kini berkeliaran bebas di ruang yang tidak berpenghuni di negara itu dan insiden terus meningkat,” kata Ojewale.

Junta di Niger telah membentuk pakatan keselamatan dengan kerajaan tentera di Mali dan Burkina Faso untuk menyelaraskan operasi penentangan keganasan di seluruh Sahel.

Walau bagaimanapun, banyak impak segera penarikan tentera Perancis akan dirasai di kawasan Tillabéri barat Niger yang menjadi pusat keganasan ekstrem di negara itu, kata Ryan dengan konsultansi keselamatan Signal Risk.

“Pertubuhan ekstrimisme keganasan mungkin menggunakan jurang yang dicipta untuk mengeksploitasi dan memperluaskan operasi mereka” di Sahel, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.