Perancis meningkatkan serbuan dadah dan penangkapan sebagai pilihanraya Eropah menghampiri

(SeaPRwire) –   Menteri Dalam Negeri Perancis mengumumkan beberapa serbuan dadah seluruh negara pada Isnin, mencerminkan untuk menunjukkan ia serius menangani perdagangan dadah dan jenayah di bandar-bandar menjelang pilihan raya Eropah.

Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin berkata bahawa unit polis menjalankan serbuan dan membuat beberapa tangkapan di bandar utara Lille serta Villeneuve-d’Ascq dan Roubaix. Beliau berkata bahawa pihak berkuasa akan “mengulangkali operasi yang telah kita siapkan selama berbulan-bulan untuk menyerang sangat keras.”

Operasi itu dijadualkan untuk diteruskan dengan pemeriksaan dan pencarian bangunan kediaman, menulis Darmanin di X, bekas Twitter. Serbuan pertama operasi itu berlaku minggu lepas di Marseille.

Ia adalah sebahagian daripada serbuan lebih luas terhadap dadah dan aktiviti jenayah berkaitan di seluruh negara yang beberapa pengkritik telah mengaitkan dengan usaha kerajaan pusat untuk meningkatkan peluangnya dan menangkis ancaman kanan jauh menjelang pilihan raya Parlimen Eropah 6-9 Jun.

Semasa lawatan terkini ke bandar pelabuhan selatan Marseille yang sering dikaitkan dengan penyeludupan dadah, telah berjanji bahawa kira-kira 10 operasi serupa akan berlaku di Perancis dalam minggu-minggu akan datang.

Berikutan lawatan Macron ke Marseille, akhbar tempatan La Provence mengkritik kesan jangka panjang serbuan dengan muka hadapan provokatif pada Khamis, mencadangkan kekalnya masalah dadah walaupun kehadiran polis yang dipertingkatkan. Penerbitan itu menyebabkan penggantungan penyunting berita Aurelien Viers kerana tidak sepadan dengan “nilai dan garis editorial” akhbar, seperti yang dinyatakan oleh penyunting pengurus Gabriel d’Harcourt. Viers kemudiannya dipulihkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.