Perancis menangkap 24 orang kerana tindakan antisemitik sejak Hamas menyerang Israel

Perancis mengatakan telah menangkap 24 orang kerana tindakan antisemitik sejak Hamas menyerang Israel, termasuk menangkap orang dengan pisau berhampiran sekolah-sekolah Yahudi.

Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin, berucap pada Khamis di France Inter radio, juga berkata pihak berkuasa bertembung dengan drone terbang di atas pusat kebudayaan Yahudi.

“Sejak akhir hari Sabtu, sejak pembunuhan beramai-ramai pengganas di Israel, terdapat lebih daripada 100 tindakan antisemitik, secara umumnya grafiti – swastika, ‘mati kepada Yahudi’, seruan untuk intifadah terhadap Israel,” katanya.

Secara dalam talian, “kebencian sedang meningkat,” tambah Darmanin, dengan lebih daripada 2,000 kes ucapan antisemitik dilaporkan kepada pasukan pengawasan dalam talian Perancis.

LAPORAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Setakat Khamis, kerana kehadiran polis Perancis yang lebih tinggi di sekitar tapak-tapak Yahudi, “kami berjaya menangkap kebanyakan orang ini,” umum Darmanin, menegaskan 24 penangkapan.

Perancis bukan satu-satunya tempat yang meningkatkan keselamatan sejak Hamas memulakan serangan terhadap Israel pada Sabtu.

Pasukan Polis New York pada Selasa memberitahu Digital bahawa ia telah “meningkatkan sumber ke lokasi-lokasi sensitif atas dasar berjaga-jaga dan untuk memastikan semua rakyat New York kekal selamat” sebagai perang Israel-Hamas berterusan.

Pengumuman itu datang sebagai FBI juga berkata pasukannya Biro Anti Pengganas Gabungan New York telah meningkatkan fokus kepada ancaman berpotensi.

“Biro Intelijen dan Pengganas Biro NYPD menggunakan pelbagai sumber untuk melindungi bandar berdasarkan peristiwa yang berlaku di sini dan di seluruh dunia,” kata jurucakap NYPD. “Ini termasuk sumber berprofil tinggi seperti Perintah Tindak Balas Kritikal dan pegawai Pengganas, serta kakitangan Bahagian Intelijen kami.”

‘KOMBAT ANTISEMITIK’ PEMIMPIN MENOLAK PANGGILAN UNTUK ‘GAMBARAN SEMULA’ DI ISRAEL

Pada awal minggu ini, aktivis pro-Palestin juga berteriak “gas orang Yahudi” di perhimpunan di Sydney, Australia.

Lebih daripada 1,000 perdemo menunjuk perasaan di Sydney Opera House menentang bangunan itu diterangi dengan warna bendera Israel. Menurut Guardian, “Ribuan orang telah berkumpul pada malam Ahad di barat daya Sydney, di mana serangan Hamas terhadap Israel disambut sebagai tindakan ‘keberanian’ dan ‘perlawanan.’ ”

Polis menasihati orang Yahudi supaya tidak berkumpul berhampiran opera house kerana keselamatan mereka. Perdemo berteriak “gas orang Yahudi,” “f— orang Yahudi.”

“Ini adalah isu yang sangat emosional,” Komo Asisten Komisioner Polis New South Wales Tony Cooke berkata ketika itu. “Kami tidak mengharapkan orang membawa konflik dari tempat lain ke jalanan Sydney, dan keganasan tidak akan ditoleransi.”

’ Hannah Grossman dan