Perancis berjuang untuk menguasai semula kawalan keganasan yang ganas di New Caledonia ketika jumlah kematian meningkat kepada 4

(SeaPRwire) –   untuk mendapatkan kawalan penuh ke atas peristiwa di New Caledonia “dalam beberapa jam akan datang”, Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin berkata pada Khamis, selepas malam ketiga rusuhan yang telah mengorbankan empat orang nyawa disebabkan oleh kemarahan terhadap pembaharuan pilihan raya yang dipertikaikan.

Perusuh telah membakar perniagaan, membakar kereta dan merompak kedai, dan sekatan jalan yang ditetapkan oleh penunjuk perasaan sedang menyebabkan “situasi yang sukar” untuk akses kepada ubat-ubatan dan makanan di pulau Pasifik yang diperintah Perancis itu, pihak berkuasa berkata.

Perancis mengisytiharkan darurat di New Caledonia yang berkuat kuasa pada Rabu, dan kemudian meletakkan sekurang-kurangnya 10 orang di bawah tahanan rumah dan melarang TikTok.

“Menghantar bantuan yang signifikan, melalui udara, akan membolehkan kembalinya keadaan terkawal dan menjamin ketersediaan barang-barang asas di pulau itu,” Perdana Menteri Gabriel Attal berkata.

Rusuhan meletus atas satu rang undang-undang baharu, diluluskan oleh ahli-ahli parlimen di Paris pada Selasa, yang akan membenarkan penduduk Perancis yang telah tinggal di New Caledonia selama 10 tahun untuk mengundi dalam pilihan raya wilayah – satu langkah yang dipercayai oleh sesetengah pemimpin tempatan akan melemahkan undi orang Kanak asli.

“Semuanya sedang terbakar, orang-orang benar-benar tiada had, kerana mereka benar-benar menembak antara satu sama lain, saya tidak pernah melihat keganasan sebanyak ini,” kata pelajar New Caledonia Olivia Iloa.

Pembaharuan pilihan raya adalah titik pertembungan terkini dalam pertengkaran berdekad-dekad mengenai peranan Perancis di pulau Pasifik barat daya yang kaya mineral itu, terletak kira-kira 1,500 km (930 batu) timur Australia.

kerajaan telah menerima kritikan yang keras daripada pembangkang dan bekas perdana menteri, yang mengatakan mereka tidak seharusnya terus maju dengan pembaharuan itu.

Jiran Pasifik New Caledonia juga menyeru supaya kembali ke dialog dan agar pembaharuan itu dibatalkan.

“Peristiwa ini boleh dielakkan jika kerajaan Perancis mendengar,” kata Perdana Menteri Vanuatu, Charlot Salwai, pengerusi Kumpulan Spearhead Melanesia, yang juga termasuk Fiji, Papua New Guinea dan Kepulauan Solomon.

Menteri Luar Negeri New Zealand Winston Peters berkata situasi itu merupakan “kebimbangan yang serius di seluruh rantau Kepulauan Pasifik”.

Kerajaan Perancis berkata ia sentiasa terbuka kepada dialog dan ingin bertemu pemimpin pro- dan anti-kemerdekaan tidak lama lagi di Paris. Ia telah membuka pintu untuk menangguhkan rang undang-undang pembaharuan jika terdapat persetujuan baharu tidak lama lagi mengenai masa depan pulau itu.

Perancis mengilhak New Caledonia pada 1853 dan memberi tanah jajahan status wilayah luar pada 1946. New Caledonia adalah pengeluar nikel terbesar ketiga dunia, tetapi satu daripada lima pendududnya hidup di bawah ambang kemiskinan.

Demonstrasi dianjurkan oleh Sel Pusat Koordinasi Tindakan (CCAT), yang dikecam pada Khamis oleh Pesuruhjaya Tinggi Perancis Louis Le Franc, yang membezakan antara pertubuhan itu dengan parti politik pro-kemerdekaan utama, FLNKS, yang telah menyeru supaya tenang.

Pasukan bersenjata melindungi dua lapangan terbang dan pelabuhan New Caledonia, katanya, dengan menambah bahawa jalan-jalan utama dan sekunder di Noumea disekat dengan sekatan kereta terbakar dan karung kereta, beberapa di antaranya dilengkapi dengan perangkap bom.

Terdapat juga pertembungan semalam antara ahli-ahli CCAT dan kumpulan pertahanan diri yang juga melanggar pukul malam dan larangan senjata, katanya.

Darmanin berkata bilangan polis dan askar di New Caledonia akan meningkat daripada 1,700 kepada 2,700 menjelang petang Jumaat, dengan bilangan kecil tentera membantu.

Wakil CCAT berkata mereka tidak mengetahui siapa yang dikenakan tahanan rumah.

Tiga orang Kanak muda telah terbunuh dalam rusuhan, dan seorang pegawai polis berusia 22 tahun mati lemas selepas ditembak di kepala ketika berbual dengan penunjuk perasaan, kata Darmanin. Satu lagi anggota polis terbunuh dalam tembakan tidak sengaja semasa bersedia untuk mengerah, kementerian dalam negeri berkata.

Penduduk Noumea Yoan Fleurot berkata beliau telah melihat rompakan dan kemusnahan harta. Beberapa pemilik kedai dengan rela membenarkan rak mereka dirompak, memohon agar kedai mereka tidak dimusnahkan.

“Kebenaran ialah pada waktu malam anda tidak boleh cuba keluar,” katanya. “Caledonia akan menghadapi kesukaran untuk pulih daripada krisis ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.