Peralatan AS yang ditinggalkan di Afghanistan kini digunakan oleh militan di negara lain, kata PM Pakistan

Peralatan tentera A.S. yang ditinggalkan di Afghanistan telah sampai ke kumpulan militan di negara-negara lain melalui Taliban, Pakistan mendakwa Isnin.

Perdana Menteri Pakistan Anwaar-ul-Haq Kakar yang bertindak berkata kumpulan pengganas di negara ini kini menggunakan peralatan Amerika, termasuk cermin mata pandangan malam dan senjata api, dalam operasi mereka. Satu kumpulan, dikenali sebagai Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), telah meningkatkan serangan ke atas pasukan kerajaan baru-baru ini.

A.S. meninggalkan peralatan tentera bernilai kira-kira AS$7 bilion di Afghanistan berikutan penarikan Presiden Biden dari negara itu pada 2021.

Pasukan kerajaan Afghanistan yang disokong oleh A.S. menyerahkan peralatan Amerika mereka selepas kekalahan pantas mereka di tangan Taliban. Peralatan itu termasuk senjata, peluru dan helikopter, antara lain.

Lebih daripada 40,000 daripada 96,000 kenderaan tentera yang diberikan kepada pihak berkuasa Afghanistan telah ditinggalkan, termasuk 12,000 Humvees.

Kurang daripada tiga perempat daripada 427,300 senjata yang disediakan kepada pasukan Afghanistan telah ditinggalkan bersama dengan kurang daripada 1,537,000 “peluru khas” dan peluru senjata kecil.

Pegawai Pakistan berkata TTP telah berbangga mempunyai senjata dengan sistem penglihatan laser dan haba dan bahawa TTP telah mula melibatkan pasukan keselamatan pada jarak yang lebih jauh daripada yang mereka mampu sebelum ini.

Dakwaan Pakistan datang hanya beberapa hari selepas ulang tahun kedua penarikan A.S. dari Afghanistan. Biden memuji operasi itu sebagai “salah satu pemindahan udara terbesar dalam sejarah” dalam kenyataan yang menandakan tarikh itu minggu lalu.

“Hari ini, kita berhenti untuk mengingati perkhidmatan tanpa pamrih generasi wanita dan lelaki yang berani sepanjang konflik — yang, berulang kali, mengorbankan keselamatan dan keamanan mereka sendiri demi rakan-rakan Amerika mereka. Ini termasuk 2,461 anggota perkhidmatan A.S. yang membuat pengorbanan mutlak, dan 20,744 saudara-saudari mereka dalam senjata yang cedera dalam tindakan,” tulis Biden.

Penarikan yang kacau dari Afghanistan meninggalkan ratusan warga Amerika dan puluhan ribu sekutu Afghanistan di negara di bawah pemerintahan Taliban, yang dengan cepat merebut kembali kawalan Afghanistan ketika pasukan Amerika bersiap untuk keluar.

‘ Caitlan McFall dan