Penyokong pro-ganja Thailand berhimpun sebagai kerajaan bergerak untuk mengkriminal semula

(SeaPRwire) –   Puluhan penyokong pro-ganja berkumpul pada hari Khamis di kementerian kesihatan di pinggir bandar Bangkok, Thailand, untuk menentang rancangan kerajaan untuk memulangkan semula ganja sebagai dadah, dua tahun selepas ia didekriminalisasikan.

Perhimpunan itu berlaku selepas Perdana Menteri Srettha Thavisin minggu lalu berkata beliau ingin tumbuhan itu disenaraikan semula sebagai dadah pada akhir tahun ini. Thailand menjadi negara pertama di Asia untuk mendekriminalisasikan ganja pada tahun 2022 untuk tujuan perubatan, tetapi secara amalannya pasaran kelihatan hampir tidak diatur, menyebabkan kecaman awam dan kebimbangan terhadap penyalahgunaan dan jenayah.

Kira-kira 30 orang datang ke kementerian kesihatan di Nonthaburi, hanya utara Bangkok, untuk membuat petisyen kepada menteri kesihatan Somsak Thepsuthin.

Wakil kumpulan, Prasitchai Nunuan, berkata mereka semua bersetuju bahawa ganja harus dikawal dengan baik, tetapi itu tidak memerlukan semula senaraian tumbuhan itu sebagai dadah, membayangkan impak ekonomi terhadap industri yang sedang berkembang.

“Apabila ia disenaraikan semula sebagai dadah, ganja akan dipenjarakan sekali lagi,” kata Prasitchai ketika menteri kesihatan Somsak mendengar tuntutan kumpulan itu.

Dekriminalisasi ganja pada tahun 2022 dipimpin oleh Parti Bhumjaithai, yang kubu kuatnya terletak di timur laut yang miskin di mana ia berjanji kepada petani ganja akan menjadi tanaman tunai baharu.

Ketua parti Anutin Charnvirakul menjadi menteri kesihatan kerajaan terdahulu, meloloskan pindaan kepada Undang-Undang Dadah, mengeluarkan ganja daripada senarai dadah.

Somsak, yang dilantik sebagai menteri kesihatan dalam rombakan kabinet bulan lalu, menyahut bahawa beliau akan mengambil tuntutan itu ke dalam pertimbangan. Menteri itu berkata bahawa pendiriannya sentiasa bahawa ganja harus digunakan untuk tujuan perubatan sahaja, bukan rekreasi.

“Saya fikir perkataan stigma sebenarnya belum dihapuskan daripada ganja, walaupun dengan penggubalan undang-undang,” kata Chokwan “Kitty” Chopaka, pemilik kedai ganja dan aktivis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.