Penyerang menyerang pasukan separa tentera di selatan Iran pada hari ulang tahun kematian Mahsa Amini

Penembak menyerang pasukan separa tentera di selatan Iran pada hari ulang tahun kematian Mahsa Amini

Penembak membuka tembakan ke atas kumpulan pasukan separa tentera di selatan Iran, membunuh salah seorang daripada mereka dan mencederakan tiga orang lagi, lapor media negara Ahad.

Media tempatan tidak memberikan motif untuk serangan Sabtu itu, yang berlaku pada hari ulang tahun kematian Mahsa Amini, 22 tahun, ketika dalam tahanan polis dan meletusnya protes di seluruh negara. Tidak jelas sama ada serangan itu berkaitan dengan ulang tahun itu.

Agensi berita rasmi IRNA melaporkan bahawa serangan yang menyasarkan ahli Basij separa tentera berlaku lewat Sabtu di bandar Nourabad, kira-kira 390 batu ke selatan ibu negara, Tehran.

Dalam insiden berasingan, seorang lelaki ditembak dan cedera oleh pasukan keselamatan berhampiran bandar Saqqez, di wilayah Kurdi barat Iran. IRNA berkata dia ditembak selepas memasuki kawasan di bawah sekatan tentera, tanpa menjelaskan keadaannya. Kumpulan hak Kurdi Hengaw sebelum ini melaporkan bahawa dia dalam keadaan kritikal, sementara agensi berita separa rasmi Fars mengatakan dia stabil.

Ulang tahun itu menyaksikan pengerahan berat pasukan keselamatan Iran di Tehran serta kawasan Kurdi, di mana kumpulan hak asasi manusia berkata ada mogok umum.

Amini, yang berasal dari wilayah Kurdi, meninggal pada 16 September 2022, selepas ditahan oleh polis moral Iran di ibu negara, Tehran, kononnya kerana melanggar kod pakaian negara yang ketat. Wanita dikehendaki memakai tudung kepala Islam, dikenali sebagai hijab, di tempat awam.

Protes berikutan kematiannya merebak ke semua kawasan negara dan menampilkan seruan untuk menggulingkan teokrasi Syiah empat dekad Iran. Pihak berkuasa bertindak balas dengan kekangan berat di mana lebih 500 orang terbunuh dan lebih 22,000 ditahan, menurut kumpulan hak asasi.

Protes itu sebahagian besarnya reda pada awal tahun ini tetapi masih ada tanda-tanda ketidakpuasan yang meluas terhadap pemerintah ulama negara itu. Selama berbulan-bulan selepas protes, wanita boleh dilihat melanggar undang-undang hijab, mendorong pihak berkuasa untuk melancarkan kempen baru untuk menguatkannya pada musim panas.