Penyerang bersenjata pisau berteriak ‘Allahu akbar’ dan membunuh guru di sekolah Perancis di tengah perang Hamas-Israel: laporan

Seorang pendatang Chechen yang tersenarai dalam senarai pemantauan ekstremis Perancis didakwa menikam seorang guru sehingga mati pada waktu pagi Jumaat dan mencederakan dua orang lagi dalam serangan disyaki pengganas, menurut laporan dari negara itu.

Ia berlaku di bandar Arras, kira-kira 115 batu ke utara Paris, berdekatan sempadan dengan Belgium, dan suspek ditahan, menurut Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin.

Seorang saksi merakamkan sebahagian daripada serangan itu pada rakaman video telefon bimbit. Ia kelihatan dirakam dari tingkap atas dan menunjukkan pergaduhan ganas di halaman berpasir. Ia menunjukkan sekumpulan lelaki bergelut – salah seorang daripada mereka memegang kerusi yang terjatuh.

Penyerang itu menendangnya ketika orang ramai memberi amaran, “Dia ada pisau,” menurut terjemahan Reuters bagi klip itu.

Seorang lagi lelaki mengambil kerusi daripada orang yang terjatuh dan kelihatan cuba menakutkan penyerang, tetapi dia tergelincir. Penyerang itu kemudian melompat ke atasnya, mengayunkan beberapa kali pada mukanya dan dadanya. Mangsa itu bangun, terhuyung beberapa kaki dan kemudian rebah apabila klip itu berakhir.

Seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya seorang lagi mengalami kecederaan.

Suspek berusia 20 tahun itu sudah berada dalam senarai pemantauan keganasan, menurut AFP, yang memetik sumber polis yang berkata dia berteriak frasa bahasa Arab “Allahu Akbar!” semasa serangan itu.

Sliman Hamzi, seorang pegawai polis yang dikenal pasti sebagai salah seorang pertama tiba di tempat kejadian, memberitahu The Associated Press beliau mendengar frasa itu juga dan bahawa penyerang itu adalah bekas pelajar Lycee Gambetta High School, di mana serangan itu berlaku.

Suspek dikenal pasti sebagai Mohammed Mogouchkov oleh La Voix du Nord, sebuah akhbar yang berpangkalan di utara Perancis.

Laporan Perancis mencatat bahawa serangan pisau itu berlaku hanya beberapa hari sebelum tiga tahun kematian guru Perancis lain, Samuel Paty, yang juga dibunuh oleh Chechen yang telah diradikalkan.

“Apabila dia berpaling dan bertanya kepada saya sama ada saya seorang guru sejarah, saya terus teringat akan Samuel Paty,” kata guru falsafah Marin Doussau, yang berkata dia melarikan diri daripada suspek dan menghalang diri di sebalik pintu sehingga polis tiba, kepada The Associated Press.

Pihak berkuasa Perancis berkata mereka mengesyaki keganasan sebagai motif dalam serangan itu, yang berlaku di tengah-tengah konflik sengit di Israel berikutan serangan pengganas oleh pengganas Hamas yang berpangkalan di Jalur Gaza.

Pada Khamis, Darmanin mengarahkan larangan demonstrasi di seluruh negara menyokong Palestin.

Sekurang-kurangnya 24 orang didakwa atas tindakan antisemitik di negara itu sejak serangan Hamas terhadap Israel minggu lalu.