Penyelidik Israel jumpa ’empat pedang Roman berusia 1,900 tahun dalam keadaan terpelihara sangat baik’ dalam gua Laut Mati

Penyelidik di Israel telah menemui “empat pedang Roman berusia 1,900 tahun yang sangat terpelihara dengan baik” dan hulu lembing di dalam sebuah “gua kecil tersembunyi” berhampiran garis pantai Laut Mati, pihak berkuasa purba negara itu mengumumkan pada hari Rabu.

Senjata itu dijumpai berhampiran Ein Gedi selepas saintis pergi ke sana untuk menyiasat lanjut tentang satu ukiran yang dijumpai pada stalaktit di dalam gua yang sama beberapa dekad yang lalu.

“Penyembunyian pedang-pedang dan pilum itu di celah-celah dalam yang terpencil di gua utara Ein Gedi, menunjukkan bahawa senjata-senjata itu diambil sebagai rampasan dari tentera Rom atau dari medan perang, dan sengaja disembunyikan oleh pemberontak Yahudi untuk digunakan semula,” kata Eitan Klein, seorang pengarah Projek Tinjauan Gurun Judea, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Purba Israel.

“Jelas, para pemberontak tidak mahu ditangkap oleh pihak berkuasa Rom membawa senjata-senjata ini. Kami baru memulakan penyelidikan terhadap gua dan simpanan senjata yang ditemui di dalamnya, bertujuan untuk mencuba mengetahui siapa yang memiliki pedang-pedang itu, dan di mana, bila, dan oleh siapa pedang-pedang itu dikilangkan,” tambahnya. “Kami akan cuba mengenal pasti peristiwa sejarah yang membawa kepada penyimpanan senjata-senjata ini di dalam gua dan menentukan sama ada ia pada masa Pemberontakan Bar Kokhba pada 132-135 Masihi.”

PENCALAR MEMECAH TEMBUS TEMBOK BESAR UNTUK MEMBUAT ‘JALAN PINTAS,’ MENCIPTA ‘KEROSAKAN YANG TIDAK BOLEH DIPULIHKAN’

Pihak Berkuasa Purba Israel berkata penyelidik gabungannya telah menyisir ratusan gua di Gurun Judea dalam tempoh enam tahun yang lalu “dengan tujuan menyelamatkan sisa-sisa arkeologi daripada tangan perompak.”

“Pasukan Tinjauan Gua Gurun Judea… terkejut mendapati empat pedang Rom di celah batu yang hampir tidak boleh dicapai di aras atas gua itu. Pedang-pedang itu luar biasa terpelihara dengan baik, dan tiga daripadanya dijumpai dengan bilah besi di dalam sarung kayu,” tambahnya.

PIHAK BERKUASA NEW YORK YANG MENYIASAT BARANGAN ANTIK YANG DICURI DARI TURKI MERAMPAS PATUNG GANGSA DARI MUSEUM MASSACHUSETTS

“Jalur kulit dan penemuan kayu serta logam yang tergolong dalam senjata juga dijumpai di celah itu. Pedang-pedang itu mempunyai pemegang yang dihasilkan dengan baik daripada kayu atau logam,” sambung Pihak Berkuasa Purba Israel. “Panjang bilah tiga pedang adalah 24-26 inci, dimensi mereka mengenal pasti mereka sebagai pedang spatha Rom, dan yang keempat lebih pendek dengan bilah sepanjang 18 inci, dikenal pasti sebagai pedang cincin pommel.”

“Pedang-pedang itu telah dikeluarkan dengan berhati-hati dari celah batu dan dipindahkan ke makmal Pihak Berkuasa Purba Israel yang dikawal iklim untuk pemeliharaan dan pemuliharaan,” tambahnya. “Pemeriksaan awal terhadap himpunan itu mengesahkan bahawa ini adalah pedang standard yang digunakan oleh tentera Rom yang ditempatkan di Judea pada zaman Rom.”