Penyelamat berharap dapat membawa keluar penjelajah gua Amerika Mark Dickey yang terperangkap hari ini atau esok, kata pegawai Turki

Pasukan penyelamat yang bekerja untuk menyelamatkan penyelidik Amerika yang terperangkap lebih daripada 3,000 kaki di dalam sebuah gua besar di Turki boleh membawanya ke permukaan malam ini atau esok jika semuanya berjalan mengikut pelan, pegawai-pegawai mendedahkan Isnin.

Persekutuan Speleologi Turki memaparkan di X, sebelum ini Twitter, bahawa penyelamat pertama kini cuba membawa Mark Dickey, 40 tahun, ke kawasan hanya 540 kaki dari pintu masuk gua Morca di pergunungan Taurus selatan Turki.

“Kem 180 meter akan diteruskan selepas Mark berehat buat seketika,” tambahnya, dengan menyatakan bahawa “Jika semuanya berjalan lancar, [Dickey] disasarkan untuk dikeluarkan [malam ini] atau esok.”

Doktor telah memberi lampu hijau terakhir pada hari Sabtu untuk memulakan operasi menyelamat bagi Dickey, yang jatuh sakit semasa meneroka gua itu.

PEGAWAI TURKI MULAKAN PENYELAMATAN PENYELIDIK AS TERPERANGKAP DALAM GUAN 3,000 KAKI

Dickey mula sakit dan mula mengalami pendarahan gastrousus semasa ekspedisinya, menurut Persatuan Penyelamat Gua Eropah.

Gua Morca adalah gua ketiga terdalam di Turki, dan Dickey diketahui berada kira-kira 3,400 kaki di dalam apabila panggilan untuk bantuan dibuat.

Beliau tidak dapat meninggalkan gua itu sejak Khamis lalu, menurut Pasukan Tindak Balas Awal New Jersey, sebuah kumpulan sukarelawan tempatan yang mengkhusus dalam penyelamatan gua dan lombong.

Seorang doktor Hungary telah berjaya mencapai Dickey, dan rakyat Amerika itu kini dijaga oleh pasukan doktor yang bertukar gilir mencapainya.

RAKYAT AMERIKA TERPERANGKAP BERKONGSI MESEJ VIDEO MEMBERI INSPIRASI DARI GUAN TURKI

Lebih daripada 150 pakar penyelamat gua Turki dan antarabangsa memimpin usaha untuk menyelamatkannya. Anggota penyelamat termasuk pasukan dari Itali, Hungary, Croatia, Bulgaria dan Poland.

Marton Kovacs, dari Perkhidmatan Penyelamat Gua Hungary, berkata pelan penyelamatan termasuk perlu melebarkan laluan sempit gua itu untuk memuatkan usungan yang boleh digunakan untuk mengangkatnya ke permukaan.

Dalam video yang dikeluarkan beberapa hari lalu, Dickey berkata, “Saya sihat.”

“Seperti yang anda lihat, saya bangun. Saya sedar, saya bercakap. Saya belum sembuh di dalam lagi, jadi saya akan memerlukan banyak bantuan untuk keluar dari sini,” tambahnya. “Dunia meneroka gua adalah kumpulan yang sangat erat hubungannya, dan menakjubkan melihat berapa ramai orang telah bertindak balas di permukaan.”

‘ Timothy H.J. Nerozzi dan Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.