Penyanyi rap Rusia diancam berkhidmat di barisan hadapan kerana parti hampir telanjang yang kontroversi

(SeaPRwire) –   Kontroversi mengenai seorang penyanyi rap Rusia telah membawa kepada pegawai-pegawai mengugatnya dengan perkhidmatan di barisan hadapan di Ukraine sebagai hukuman.

Pengaruh Instagram Anastasia Ivleeva, 32, menganjurkan parti “hampir telanjang” di kelab malam Mutabor, Moscow pada 20 Disember 2023, dengan penyanyi rap Nikolai Vasilyev, 25, dikenali sebagai Vacio, hanya memakai kaus kaki Balenciaga di atas alat kelaminnya seolah merujuk kepada poster terkenal Red Hot Chili Peppers untuk single mereka “Fight Like A Brave”.

Vasilyev menerima hukuman penjara 15 hari dan denda 200,000 ruble ($2,258) kerana mempromosikan “hubungan seksual tidak tradisional” di parti itu, melaporkan The Telegraph.

Vasilyev kemudian menerima perintah untuk pergi ke pusat latihan tentera, tetapi gagal muncul selepas menerima hukuman penjara tambahan 10 hari kerana gangguan kecil dan mengumpat kepada pegawai polis.

Tabloid Rusia Moskovsky Komsomolets mendakwa Vasilyev mengalami keadaan perubatan tertentu, yang mungkin membebaskannya daripada perkhidmatan dan mencegahnya daripada pernah mencapai barisan hadapan Ukraine.

Parti itu memicu balasan yang sangat kuat dan cepat daripada institusi Moscow, termasuk media negara dan ia mendominasi tajuk utama Rusia selama beberapa hari, kelihatan membantu menyingkirkan berita mengenai inflasi dan kenaikan harga makanan, melaporkan Reuters.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova mendakwa parti itu “mengotorkan” mereka yang mengambil bahagian di dalamnya.

Politikus konservatif dan pengacara rancangan bual bicara mendesak mereka yang hadir di parti itu menghadapi hukuman, yang sesetengah orang telah menghubungkaitkan dengan serangan lebih luas terhadap kemewahan, ketika operasi di Ukraine terus menghadapi kerugian berat dan.

Tuan rumah, Ivleeva, juga menghadapi hukuman penjara yang berpotensi selepas pegawai Rusia tiba-tiba memutuskan untuk menyiasat cukainya. Puluh-puluh orang menyertai tindakan saman kelas yang menuntut Ivleeva membayar lebih $10 juta kepada amal perang pro.

Salah seorang ahli propaganda pro-Kremlin memanggil acara itu “sindiran” pada masa di mana “orang kita mati dalam operasi tentera khas dan banyak kanak-kanak kehilangan bapa mereka.”

Propagandis televisyen terkemuka Vladimir Solovyov dalam pos Telegram memanggil mereka yang hadir “binatang” dan “sampah”, mendakwa “binatang-binatang ini … tidak peduli apa yang berlaku,” melaporkan The Guardian.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah kembali ke konservatisme sosial yang sangat ekstrem ketika menghadapi pilihan raya lagi pada Mac yang mana pakar menjangkakan beliau akan mudah menang. Beliau juga telah menggesa keluarga untuk mempunyai lapan atau lebih anak.

Selebriti lain yang hadir di parti “hampir telanjang” itu kehilangan kontrak untuk muncul dalam acara malam tahun baru bersiaran besar, dan penaja meninggalkan mereka. Sekurang-kurangnya seorang selebriti kehilangan peranan dalam filem baru.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.