Penunjuk perasaan di selatan Mexico bakar bangunan kerajaan negeri dan bakar belasan kenderaan

(SeaPRwire) –   CHILPANCINGO, Mexico (AP) — Para penunjuk perasaan di selatan Mexico menetapkan bangunan kerajaan negeri berapi dan membakar sekurang-kurangnya dua belas kereta di lot parking.

Demo berlaku di bandar keganasan-terjerat , ibu negeri negeri pantai Pasifik Guerrero.

Para penunjuk perasaan menuntut jawapan dalam kes 43 pelajar di sebuah kolej guru luar bandar yang hilang pada 2014. Pelajar lain dari kolej itu terbunuh dalam pertembungan dengan polis pada Mac.

Kerajaan negeri Guerrero berkata dalam kenyataan bahawa ia “menyesali dan mengutuk tindakan ganas.” Kerajaan mencatat setiausaha dalam negeri negeri telah meletak jawatan mengikuti pertembungan Mac dengan pelajar. Pegawai polis yang terlibat sedang disiasat dalam kematian.

Imej demo menunjukkan sekurang-kurangnya dua belas kenderaan diliputi api dan nyalaan menembak keluar tingkap bangunan pejabat negeri, yang berhampiran lebuh raya utama dari Bandar Raya Mexico ke . Bangunan, yang menempatkan pejabat gabenor, telah dirompak.

Pelajar di kolej guru radikal Ayotzinapa, terletak di pinggir Chilpancingo, dikenali untuk protes ganas mereka, yang kerap melibatkan penculikan bas dan trak penghantaran.

Pada Mac, para penunjuk perasaan bersatu dengan kolej mengambil alih trak pikap dan menggunakannya untuk menghantam pintu kayu Istana Kebangsaan Mexico City.

Mereka merobohkan pintu dan memasuki istana zaman penjajahan, di mana presiden tinggal dan mengadakan sidang media harian mereka, sebelum mereka dipandu keluar oleh ejen keselamatan. Istana adalah struktur bersejarah berasal dari 1700-an, dan dibina di tapak istana maharaja Aztek.

Demonstrasi, seperti banyak lagi sepanjang tahun, dipanggil untuk memprotes penculikan dan pembunuhan 43 pelajar sepuluh tahun lalu. Kehilangan jisim itu kekal salah satu kes hak asasi manusia paling terkenal di Mexico.

Pada 2014, kumpulan pelajar diserang oleh polis perbandaran di bandar selatan Iguala, Guerrero, yang menyerahkan mereka ke kumpulan dadah tempatan yang kelihatan membunuh mereka dan membakar mayat mereka. Sejak serangan 26 September, hanya tiga saki-baki mereka dikenal pasti.

Selepas penutupan asal, tahun lalu suruhanjaya kebenaran kerajaan menyimpulkan bahawa pihak berkuasa tempatan, negeri dan persekutuan bekerjasama dengan kumpulan untuk membunuh pelajar dalam apa yang dipanggil “jenayah negara.”

Kolej guru luar bandar yang terbiaya rendah di Mexico mempunyai tradisi protes ganas berdekad-dekad. Sebenarnya, apabila mereka diculik, pelajar itu sendiri telah menculik bas penumpang yang akan digunakan untuk perjalanan ke protes lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.