Penunggang ski hilang berhampiran Gunung Matterhorn Switzerland selepas 5 lagi ditemui mati ketika keadaan semakin merosot

(SeaPRwire) –   Pencarian tergesa-gesa untuk penunggang ski lintas negara yang hilang berhampiran Switzerland’s Matterhorn telah terhalang oleh keadaan cuaca yang teruk selepas lima penunggang ski lain ditemui mati di sepanjang bukit pada hujung minggu.

Enam penunggang ski, lima daripada mereka berada dalam keluarga Switzerland yang sama, telah berlepas dalam “keadaan agak baik” pada hari Sabtu sebelum keadaan cuaca memburuk, Christian Varone, komander polis serantau Valais, memberitahu sebuah sidang akhbar di Sion, Switzerland.

“Keutamaan kami adalah untuk mencari orang keenam itu,” kata Varone. “Selagi ada harapan kami akan berusaha sedaya upaya, tetapi kami perlu realistik tentang keadaan yang dialami oleh orang itu selama 48 jam lepas.”

Penunggang ski itu berada di laluan antara bandar resort Zermatt, di kaki Matterhorn, dan kampung Arolla, berhampiran Matterhorn. Ahli keluarga yang lain menunggu kumpulan itu tiba di Arolla pada hari Sabtu memberitahu polis apabila mereka gagal tiba sebelum malam.

Seorang penunggang ski menghubungi penyelamat melalui telefon, yang membolehkan pasukan itu mengenal pasti lokasi mereka di kawasan berhampiran bukit White Head, atau Ridge pada ketinggian lebih kurang 11,500 kaki, polis berkata.

Pasukan penyelamat lima ahli berpengalaman berlepas serta-merta pada hari Sabtu tetapi terpaksa berpusing balik dalam jarak 500 ela dari kedudukan terakhir kumpulan itu dilaporkan disebabkan oleh keadaan yang semakin teruk termasuk kabus tebal dan sejuk, polis berkata.

Varone berkata bahawa pasukan penyelamat telah bekerja 24 jam sehari “untuk cuba mencapai yang mustahil,” dan kini “terserah kepada alam semula jadi.”

Keluarga penunggang ski berasal dari kawasan Valais, manakala orang keenam itu tinggal di Fribourg di barat Switzerland, Varone berkata.

Pihak berkuasa tidak menyatakan penunggang ski yang masih hilang. Tiada nama atau butiran lanjut diberikan kecuali umur penunggang ski berjulat antara 21 hingga 58 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.