Pentagon cuba untuk mengekalkan anggota tenteranya di Niger atas arahan junta untuk bertolak

(SeaPRwire) –   Pentagon sedang bekerja sama dengan pegawai Niger, mencari cara bagi tentera AS untuk kekal di negara itu — tapak asas untuk operasi penentangan keganasan di — berikutan arahan minggu lalu supaya mereka meninggalkan.

Minggu lalu delegasi peringkat tinggi AS, termasuk Setiausaha Bantuan Negeri bagi Hal Ehwal Afrika Molly Phee, Setiausaha Pertahanan bagi Keselamatan Antarabangsa Celeste Wallander dan ketua Afrika Komander AS Jeneral Michael Langley, telah bepergian ke Niger untuk bertemu anggota kudeta tentera.

Timbalan jurucakap pertahanan Pentagon Sabrina Singh berkata Isnin bahawa pegawai AS telah berbincang “panjang dan terus” dengan pegawai kudeta yang juga sebahagiannya dipicu oleh kebimbangan mengenai hubungan kemungkinan Niger dengan Rusia dan Iran.

“Kami terganggu dengan laluan yang diambil oleh Niger,” kata Singh.

Jurucakap Rumah Putih Karine Jean-Pierre berkata AS “sedang memantau dengan teliti aktiviti pertahanan Rusia” di sana untuk “menilai dan mengurangkan risiko kepada peribadi, kepentingan dan aset AS.”

Pada Sabtu, berikutan mesyuarat itu, jurucakap kudeta, Kol. Maj. Amadou Abdramane, berkata penerbangan AS di atas wilayah Niger minggu ini adalah haram. Sementara itu, Insa Garba Saidou, aktivis tempatan yang membantu pentadbiran tentera Niger dengan komunikasi mereka, mengkritik usaha AS untuk memaksa kudeta memilih antara rakan strategik.

“Pangkalan tentera dan peribadi awam AS tidak boleh kekal di tanah Niger lagi,” katanya kepada .

Singh berkata AS mengetahui kenyataan 16 Mac “mengumumkan penamatan perjanjian kekuatan tentera antara Niger dan Amerika Syarikat. Kami sedang bekerja melalui saluran diplomatik untuk mencari penjelasan. Perbincangan ini sedang berjalan dan kami tidak mempunyai lebih untuk berkongsi pada masa ini.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Vedant Patel berkata perbincangan itu dipicu oleh “trajektori” Niger.

“Kami berhubung dengan pihak berkuasa peralihan untuk mencari penjelasan komen mereka dan membincangkan langkah seterusnya,” kata Patel.

Kudeta secara besar-besaran menguasai Niger sejak Julai apabila askar memberontak menggulingkan presiden yang dipilih secara demokratik dan beberapa bulan kemudian meminta tentera Perancis untuk meninggalkan.

Tentera AS masih mempunyai kira-kira 650 orang bekerja di Niger pada Disember, kebanyakannya dikumpulkan di pangkalan jauh dari ibu negara Niamey, Niger. Singh berkata jumlah keseluruhan peribadi masih di negara itu, termasuk orang awam dan kontraktor, ialah kira-kira 1,000.

Pangkalan Niger sangat penting untuk operasi penentangan keganasan AS di Sahel dan telah digunakan untuk operasi pengawasan berkuasa manusia dan tanpa pemandu. Walau bagaimanapun, Singh berkata penerbangan drone tunggal yang sedang dijalankan kini adalah untuk perlindungan kuasa.

Di Sahel, AS juga menyokong tentera tempatan, termasuk mengiringi mereka ke operasi. Walau bagaimanapun, operasi sedemikian telah dikurangkan sejak tentera AS terbunuh dalam operasi bersama di Niger pada 2017.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.