Pentagon bimbang dengan kemajuan China dalam peperangan ‘bercerdas’, tetapi pakar memberi amaran tentang bergantung terlalu banyak kepada AI

(SeaPRwire) –   Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat telah memberi amaran bahawa inisiatif (AI) China telah melihat integrasi yang tinggi dengan Tentera Pembebasan Rakyat (PLA), menimbulkan kebimbangan tentang kemungkinan perlumbaan senjata AI.

“Saiz, skop dan kecanggihan program pemodenan tentera China adalah menakjubkan,” kata James Anderson, yang berkhidmat sebagai timbalan setiausaha pertahanan semasa pentadbiran Trump kepada Digital. “Laporan itu jelas bahawa Beijing masih berazam untuk membangunkan angkatan tentera kelas dunia, walaupun pelambatan ekonominya yang baru-baru ini.”

Laporan tentang Pembangunan Ketenteraan dan Keselamatan yang melibatkan Republik Rakyat China mendakwa dalam pengantar bahawa China kekal “cabaran utama” bagi Jabatan Pertahanan AS kerana Beijing mengejar “pembangunan semula negara” menjelang 2049 – ulang tahun keseratus untuk Parti Komunis China (CCP).

Di kalangan pelbagai laluan yang telah diusahakan oleh parti untuk mencapai matlamat ini ialah konsep “perang ketepatan pelbagai domain”, yang cuba memasukkan kemajuan dalam data besar dan AI untuk “dengan cepat mengenal pasti kelemahan kunci dalam sistem operasi AS dan kemudian menggabungkan angkatan bersama merentasi domain untuk melancarkan serangan ketepatan,” menurut laporan itu.

Konsep itu akan membantu China membangunkan “konsep operasi bawahan tambahan” dengan pandangan ke arah penyempurnaan keupayaan China untuk berjuang dan menang dalam “perang masa depan.” Laporan itu memberi keutamaan kepada pembangunan ini, yang didakwa oleh Pentagon akan termasuk kemajuan dalam “sains otak” dan bioteknologi, semikonduktor dan teknologi ruang angkasa dalam, laut dalam dan kutub.

Sains otak cuba mengintegrasikan aplikasi bioteknologi dan AI baru yang mampu “melampaui komputer prestasi tinggi klasik untuk masalah tertentu,” menyediakan lebih daripada satu bilion dolar untuk kemudahan kuantum kebangsaan yang akan menjadi kemudahan terbesar di dunia apabila siap.

“Beijing mempunyai pemahaman jelas tentang kekurangan S&T yang masih tinggal dan memanfaatkan dasar perindustrian dan mesin pemindahan teknologi besar negara itu dalam usaha untuk menutup jurang ini,” menurut laporan itu. “China juga mengekalkan tahap pembiayaan R & D dan menawarkan subsidi yang besar kepada syarikat tempatan yang bekerja pada teknologi puncak.”

China berhasrat untuk menjadi pemimpin dalam AI menjelang 2030, menurut laporan itu, dengan menetapkan teknologi itu sebagai kunci untuk “perang berintelligensi,” yang merupakan cara CCP melihat masa depan pertempuran. Pentagon mengakui China sekarang merupakan pemimpin dunia dalam pengenalan muka dan teknologi pemprosesan bahasa semula jadi, tetapi ia kekal “diam” tentang “keupayaan asing tertentu” untuk menghasilkan perkakasan, termasuk kilang cip semikonduktor paling maju dan perisian reka bentuk elektronik.

“China mahu menjadi pemimpin dalam AI menjelang 2025,” kata Matt McInnis, felo kanan untuk Program China Institut untuk Kajian Perang kepada Digital. “Amerika Syarikat berisiko tertinggal di belakang China dalam bidang ini, termasuk integrasi AI ke dalam sistem berperang.”

“Amerika masih mempunyai sumber yang besar dan potensi untuk kekal di puncak permainan AI, walaupun,” beliau menghujah. “Selain persekitaran kami yang lebih terbuka dan kompetitif untuk pembangunan AI… kami mungkin mempunyai kelebihan dalam mengambil pendekatan yang lebih teliti dan berfikiran dalam menggunakan AI dalam peperangan.”

“China meletakkan kepentingan yang sangat besar pada AI dan teknologi maju lain untuk , sering kepada kerugian latihan, doktrin, dan pembangunan peribadi yang PLA juga memerlukan. AI bukanlah penawar untuk kelemahan PLA,” beliau menekankan, tambahan bahawa kejayaan untuk AS akan memerlukan “menemui kelemahan yang dicipta oleh China dengan terlalu bergantung kepada AI.”

Laporan Pentagon termasuk pelbagai penilaian keupayaan semasa China, tetapi Anderson memperingatkan bahawa sifat “opak” sistem China membuat sukar untuk menentukan skop penuh pembangunan teknologi AI negara itu.

“Keunggulan AS dalam teknologi berkaitan AI bukan sebab untuk rasa aman kerana ia kelihatan semakin mengecil berbanding kemajuan China,” amaran Anderson. “Tidak ada keraguan bahawa China bertujuan menjadi pemimpin dunia dalam AI menjelang akhir dekad ini, dan ia tidak mengambil langkah untuk mencapai matlamat ini.”

“Teknologi AI akan meningkatkan kelajuan dan keganasan platform tentera baharu, seraya menyuntikkan kehidupan baru ke platform lama,” katanya. “Platform udara, laut dan darat tanpa pemandu yang didorong oleh AI akan melimpah ruah dalam tahun-tahun akan datang dan memainkan peranan kunci dalam sebarang bentrokan tentera besar-besaran antara AS dan China.”

“Keupayaan untuk menggunakan teknologi berkaitan AI dalam skala penting,” jelas Anderson. “Musim panas lalu, Pentagon mengumumkan Inisiatif Replicator untuk menghasilkan dan menggunakan ribuan drone AI di Wilayah Asia Pasifik. Adalah soalan terbuka sama ada Pentagon dapat mengikuti melalui keadaan terkikis dan terbiar Industri Pertahanan Amerika.”

Selain keupayaan AI, laporan itu menekankan kelajuan menakutkan di mana China telah membangunkan arsenal nuklearnya, dengan niat untuk menyamai keupayaan AS dan Rusia, yang pula akan .

McInnis dan Anderson kedua-duanya menekankan pembangunan nuklear sebagai kebimbangan penting dalam laporan itu: McInnis memanggil kemajuan China “membimbangkan,” manakala Anderson memanggil trajektori “membangkitkan kegelisahan.”

“Kepentingan strategik perkembangan ini sukar untuk dipertikaikan,” kata Anderson. “Dalam beberapa tahun akan datang, Amerika Syarikat, buat kali pertama dalam sejarahnya, akan perlu menghalang dua kuasa nuklear serentak iaitu Rusia dan China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.