Pentadbiran Biden memotong pembiayaan kepada agensi PBB yang kontroversi di tengah dakwaan ahli mereka membantu pembunuhan beramai-ramai Hamas

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat sementara menangguhkan “tambahan” pembiayaan untuk agensi kunci Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Jalur Gaza kerana dakwaan beberapa anggotanya “terlibat” dalam serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober di Israel.

“UNRWA boleh membaca akhbar Beltway dengan baik cukup untuk mengetahui bahawa Kongres bergerak untuk memotong pembiayaan AS,” kata Richard Goldberg, bekas penasihat Majlis Keselamatan Negara (NSC) semasa Pentadbiran Trump, kepada Digital.

“Ini adalah langkah PR yang direka untuk mendahului tindakan kongres. Ia tidak melakukan apa-apa untuk mengubah fakta bahawa UNRWA dan kekal menjadi penghalang utama ke arah keamanan,” tambah Goldberg, kini penasihat kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi.

Dua belas pekerja Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) untuk Pelarian Palestin di Timur Tengah didakwa “terlibat” dalam serangan itu, dan pembiayaan AS akan disambung semula tertakluk kepada siasatan dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

UNRWA, dengan mengutip maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa Israel, menamatkan kontrak dengan pekerja yang didakwa pada Jumaat dan mengumumkan siasatan “untuk melindungi keupayaan agensi untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan” dan “menubuhkan kebenaran tanpa kelewatan,” lapor Reuters.

Jabatan Negara AS dalam satu kenyataan media berkata bahawa Blinken berbual dengan Setiausaha Agung PBB António Guterres mengenai siasatan itu, yang akan menjadi “menyeluruh dan bebas.” AS mendesak bahawa mereka mesti melihat “pertanggungjawaban lengkap bagi sesiapa yang menyertai serangan kejam pada 7 Oktober.”

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memuji keputusan AS sebagai “langkah penting dalam memegang UNRWA bertanggungjawab.”

“Sekurang-kurangnya 12 pekerja UNRWA menyertai serangan mengerikan yang dilakukan pada 7 Oktober: Mereka adalah ‘pekerja kemanusiaan,’ dengan gaji dibayar untuk sumbangan antarabangsa, dengan tangan berdarah,” kata Gallant dalam kenyataan media berikutan pengumuman Jabatan Negara.

Jabatan Negara di bawah bekas Presiden Trump memutuskan hubungan dengan UNRWA pada 2018, tetapi Presiden Biden menyambung semula hubungan tidak lama selepas mengambil alih jawatan. Beliau terus meningkatkan perbelanjaan untuk organisasi itu, dengan dana melebihi AS$1 bilion.

Blinken juga mengucapkan terima kasih kepada UNRWA pada November berikutan lawatannya ke Jordan semasa lawatan ke Timur Tengah. Semasa lawatan itu beliau memuji kerja kemanusiaan organisasi itu di Gaza walaupun laporan mengenai pekerja UNRWA yang terlibat dalam serangan Hamas berputar.

Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan mengumumkan sekitar Krismas 2023 bahawa ia akan melancarkan siasatan sendiri ke atas UNRWA dan dakwaan hubungan dengan Hamas: Wakil Darrell Issa, R-Calif., mendesak bahawa terdapat “bukti meluas mengenai kaitan yang membimbangkan antara UNRWA dan Hamas, dan ia jauh lebih dalam daripada yang diketahui.”

Goldberg membandingkan keputusan terbaru dengan pendekatan Pentadbiran Biden kepada aset Iran berikutan serangan Hamas, dengan banyak menekan Putih untuk membekukan semula aset untuk Tehran kerana kaitan langsungnya dengan kumpulan pengganas.

“Ini kelihatan banyak seperti tindak balas pentadbiran terhadap seruan mengenai $6 bilion untuk Iran selepas 7 Oktober,” Goldberg mendakwa. “Dalam menghadapi undang-undang yang bakal, pentadbiran mendakwa ia telah membekukan wang – tetapi tiada undang-undang wujud untuk menguatkuasakan pembekuan sementara itu.”

“Di sini juga, saya takut pentadbiran mahu mendahului Kongres melarang bantuan dalam undang-undang, hanya untuk membuka bekalan semula sebaik sahaja tambahan telah diluluskan,” katanya.

Laporan Adam Sabes dari Digital turut menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.