Pentadbiran Biden ‘kehairanan’ oleh Netanyahu membatalkan delegasi Israel

(SeaPRwire) –   Juru bicara keselamatan negara John Kirby berkata pihak pentadbiran Biden “terkejut” dengan keputusan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu membatalkan lawatan peringkat tinggi delegasi yang dirancang ke Washington selepas Amerika Syarikat memutuskan untuk tidak melakukan veto terhadap undian Majlis Keselamatan PBB yang menuntut gencatan senjata di Gaza.

Resolusi Isnin, yang diluluskan 14-0, memanggil untuk gencatan senjata segera semasa bulan suci Islam Ramadan yang sedang berlangsung. Ia juga menuntut pembebasan semua tebusan yang ditangkap semasa serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober di selatan Israel. Walau bagaimanapun, langkah itu tidak mengaitkan tuntutan itu dengan panggilan untuk gencatan senjata.

Daripada menggunakan kuasa vetonya, Amerika Syarikat tidak mengundi dalam undian itu. Amerika Syarikat sebelum ini telah melakukan veto terhadap tiga resolusi yang menyeru gencatan senjata di Gaza.

Kirby menegaskan bahawa resolusi itu “tidak mengikat”, yang bermakna ia tidak akan memberi kesan ke atas Israel atau keupayaannya untuk terus melancarkan perang terhadap Hamas.

Kirby berkata pengecualian itu tidak mewakili perubahan dasar Amerika Syarikat walaupun kenyataan awam dari pejabat perdana menteri.

“Kami yang akan memutuskan dasar kami. Seolah-olah pejabat Perdana Menteri memilih untuk mencipta persepsi jurang di sini apabila mereka tidak perlu berbuat demikian,” kata Kirby.

Kirby berkata Amerika Syarikat telah melakukan veto terhadap resolusi lain pada masa lalu, dan memilih untuk tidak menyokong ini, kerana ia tidak mengutuk Hamas.

“Kami tidak melakukan veto [resolusi Isnin] kerana, secara umum, berbeza dengan resolusi terdahulu, ini dengan adil menangkap dasar kami yang konsisten, iaitu menghubungkan perjanjian tebusan dan pembebasan lelaki dan wanita itu dengan gencatan senjata sementara,” kata Kirby.

Resolusi Isnin menuntut pembebasan tebusan tetapi tidak menjadikannya syarat untuk gencatan senjata selama sebulan Ramadan, yang berakhir pada bulan April. Hamas menyambut langkah PBB tetapi berkata gencatan senjata perlu menjadi kekal.

Netanyahu menuduh Amerika Syarikat “mundur” daripada “kedudukan berprinsip” dengan membenarkan undian diluluskan tanpa menjadikan gencatan senjata tertakluk kepada pembebasan tebusan yang dipegang oleh Hamas.

Sementara itu, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant dijadual bertemu dengan Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan dan orang lain Isnin di Washington di mana perbincangan akan berterusan.

Pengecualian Amerika Syarikat datang ketika ketegangan semakin meningkat antara pentadbiran Presiden Joe Biden dengan Netanyahu atas prosiding perang Israel, bilangan korban awam yang tinggi dan jumlah bantuan kemanusiaan terhad yang tiba di Gaza.

Selain itu, permusuhan yang diketahui antara Netanyahu dan Biden menjadi lebih dalam selepas Biden mempersoalkan strategi Israel dalam memerangi Hamas.

Situasi menjadi lebih buruk selepas Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer, sekutu Biden, mencadangkan dalam ucapannya minggu lepas bahawa Netanyahu tidak beroperasi dalam kepentingan terbaik Israel dan memanggil untuk pilihan raya baru di Israel. Biden menunjukkan persetujuannya terhadap komen Schumer, yang mendapat bantahan daripada Netanyahu.

Semasa lawatannya ke Amerika Syarikat, delegasi itu dijadualkan akan mempersembahkan rancangan untuk serangan darat mungkin ke atas Rafah, bandar di sempadan Mesir di selatan Gaza di mana lebih 1 juta penduduk awam Palestin telah mencari perlindungan daripada perang.

Sejak permulaan perang, Majlis Keselamatan telah mengambil dua resolusi mengenai situasi kemanusiaan yang semakin memburuk di Gaza, tetapi tiada yang memanggil untuk gencatan senjata.

Menteri Tenaga Israel berkata Israel “akan terus berjuang sehingga pulang selamat tebusan dan pembebasan wilayah.”

“Sebarang cadangan untuk gencatan senjata yang tidak memasukkan syarat-syarat ini berfungsi sebagai pendorong untuk pertubuhan pengganas di seluruh dunia, secara tidak terelakkan membawa keganasan ke Barat,” katanya.

Anne Bayefsky, Pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro, berkata kegagalan pentadbiran Biden untuk melakukan veto terhadap resolusi ini “harus mengirimkan gelombang kejutan di seluruh Amerika Syarikat.”

“Minggu lepas mereka “menuntut” Majlis Keselamatan PBB akhirnya mengutuk Hamas atas kekejaman 7 Oktober – yang tidak pernah dilakukan Majlis itu. Kumpulan negara-negara Arab, Rusia dan China berkata tidak. Dua hari kemudian tulang belakang moral pentadbiran runtuh dan membenarkan resolusi ketiga Majlis itu sejak 7 Oktober yang gagal mengutuk pelakunya,” kata Bayefsky.

Dia mendakwa kekuatan dan kredibiliti Amerika Syarikat “menerima pukulan besar – yang merugikan Israel dan orang Yahudi Amerika.”

Lebih 32,000 orang Palestin di Gaza telah terbunuh semasa pertempuran, mengikut Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza, walaupun Israel mempersoalkan angka-angka ini. Agensi itu tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam jumlahnya, tetapi menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk dua pertiga yang mati.

Amerika Syarikat telah melakukan veto terhadap tiga resolusi yang menuntut gencatan senjata di Gaza, resolusi Arab terakhir pada 20 Februari. Resolusi itu disokong oleh 13 ahli majlis dengan satu pengecualian, mencerminkan sokongan besar untuk gencatan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.