Pentadbiran Biden berjanji AS$100 juta untuk membantu polis pimpinan Kenya di Haiti yang dilanda geng

Pentadbiran Biden berjanji AS$100 juta pada hari Jumaat untuk menyokong cadangan pasukan multinasional yang diketuai Kenya bagi memulihkan keamanan di Haiti yang dilanda konflik dan mendesak negara-negara lain untuk membuat sumbangan yang sama.

Setiausaha Negara Antony Blinken mengumumkan bahawa AS akan menyediakan logistik, termasuk perisikan, pengangkutan udara, komunikasi dan sokongan perubatan untuk misi ini, yang masih perlu diluluskan oleh Majlis Keselamatan PBB. Selain Kenya, yang akan memimpin operasi, anggota dari beberapa negara Caribbean juga akan dikerahkan ke negara itu.

Blinken mendesak masyarakat antarabangsa untuk berjanji tambahan anggota serta peralatan, logistik, latihan dan dana agar usaha ini berjaya.

“Rakyat Haiti tidak boleh menunggu lebih lama,” katanya kepada menteri luar negeri dari lebih 20 negara yang menyatakan sokongan untuk misi itu.

Blinken berkata adalah penting bagi Majlis Keselamatan untuk membenarkan misi itu secepat mungkin agar pasukan itu boleh beroperasi dalam beberapa bulan akan datang. Bagaimanapun, beliau menekankan bahawa bantuan antarabangsa hanya boleh menjadi sebahagian daripada pemulihan Haiti daripada tahun korupsi, tanpa undang-undang, keganasan geng dan kekacauan politik.

“Keselamatan yang lebih baik mesti disertai dengan kemajuan sebenar untuk menyelesaikan krisis politik,” katanya. “Misi sokongan tidak akan menjadi pengganti kemajuan politik.”

Biden juga menganjurkan mesyuarat tertutup pada hari Jumaat untuk membincangkan Haiti, keperluan untuk cadangan misi Kenya dan hasil lawatan ke Haiti oleh pegawai kanan Kenya pada bulan Ogos. Lebih daripada 30 negara menghadiri mesyuarat itu, dan sekurang-kurangnya 11 daripada mereka membuat komitmen konkrit sokongan, menurut pegawai kanan AS yang berbicara tanpa nama untuk membincangkan perbincangan itu.

Tidak jelas apa jenis sokongan yang dijanjikan, dan pegawai itu tidak mengulas di mana China dan Rusia berdiri mengenai resolusi berkemungkinan Majlis Keselamatan PBB yang akan membenarkan misi Kenya.

Pada hari Rabu, Presiden Kenya William Ruto berkata negaranya bertekad untuk memimpin pasukan multinasional di Haiti untuk mematahkan keganasan geng sambil menubuhkan hubungan diplomatik dengan negara Caribbean itu. AS telah berkata ia akan mengemukakan resolusi PBB yang membenarkan misi sedemikian, tetapi jadual masa belum ditetapkan ketika pemimpin antarabangsa dan pegawai PBB mendesak tindakan segera, mencatat bahawa Perdana Menteri Haiti Ariel Henry membuat permintaan untuk pengerahan segera pasukan bersenjata asing pada bulan Oktober.

“Keselamatan, keamanan, masa depan rakyat Haiti dan orang di seluruh rantau ini bergantung pada kemendesakan tindakan kita,” kata Blinken.

Tawaran Kenya untuk memimpin pasukan multinasional telah disambut dengan skeptis oleh orang Haiti dan Kenya sendiri.

Kekerasan geng telah meningkat di ibu kota Haiti Port-au-Prince dan kawasan sekitarnya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan 1,860 orang dilaporkan terbunuh, cedera atau diculik dari April hingga Jun, peningkatan 14% berbanding tiga bulan pertama tahun ini, menurut statistik PBB terkini.

Kini dianggarkan geng mengawal sehingga 80% Port-au-Prince dan semakin berkuasa sejak pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada bulan Julai 2021. Hampir 200,000 orang Haiti terpaksa melarikan diri dari rumah mereka apabila geng merampas masyarakat dan memperkosa serta membunuh orang yang tinggal di kawasan yang dikawal oleh geng saingan, peningkatan sepuluh kali ganda dalam dua tahun kebelakangan ini, menurut Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB.

Lebih 20,000 orang Haiti yang kehilangan tempat tinggal berada di tempat perlindungan yang reput dan tidak bersih di mana geng memburu kanak-kanak kecil dan cuba merekrut mereka.

Geng juga telah mengambil alih kawalan jalan utama yang menuju ke kawasan utara dan selatan Haiti, mengganggu pengedaran makanan ketika Haiti tahun ini menyertai Somalia dan negara lain yang sudah atau dijangka menghadapi kelaparan. Lebih 4 juta daripada lebih 11 juta penduduk Haiti mengalami tahap kelaparan tinggi, dan 1.4 juta berada pada tahap kecemasan, menurut Program Makanan Dunia PBB.