Penjenayah mengambil tebusan di kilang milik syarikat Amerika Syarikat Procter & Gamble di Turki mungkin membantah peperangan Gaza

(SeaPRwire) –   ISTANBUL (AP) — Dua penculik mengambil tujuh tebusan di kilang milik syarikat Amerika Syarikat Procter & Gamble di barat laut Turki pada Khamis, menurut laporan media, seolah-olah sebagai bantahan terhadap perang Israel-Hamas di Gaza.

media menerbitkan imej salah seorang suspek didakwa di dalam kilang, seorang lelaki memakai apa yang kelihatan seperti ikat kepala Arab sederhana dan memegang pistol.

Agensi berita swasta DHA mengatakan suspek memasuki bangunan utama kemudahan di Gebze di wilayah Kocaeli, pada kira-kira 3 petang waktu tempatan (1200 GMT) dan mengambil tujuh ahli staf tebusan.

Ia mendakwa tindakan suspek adalah untuk menekankan kehilangan nyawa di enklaf Palestin itu. Sekitar 27,000 orang telah terbunuh dalam operasi tentera Israel sejak 7 Oktober, menurut Kementerian Kesihatan yang dikawal Hamas.

Ismet Zihni berkata isterinya Suheyla adalah antara tebusan. Berbual dari berhampiran kilang, beliau memberitahu DHA bahawa beliau telah memanggilnya. “Dia menjawab ‘Kami telah diambil tebusan, kami dalam keadaan selamat’ dan dia menutup telefon,” katanya.

Polis menghalang jalan-jalan berhampiran kilang dan dikatakan sedang cuba merundingkan dengan penculik tebusan.

Ibu pejabat P&G di Cincinnati mengesahkan kejadian sedang berlangsung. Jurucakapnya berkata: “Keselamatan pekerja P&G dan rakan kongsi kami adalah keutamaan kami. Lebih awal hari ini, kami mengevakuasi kemudahan Gebze kami dan sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk menyelesaikan situasi keselamatan mendesak.”

P&G mempunyai 700 orang pekerja di tiga tapak di Istanbul dan Kocaeli, menurut laman web syarikat itu. Ia menghasilkan jenama pembersihan dan kebersihan seperti Ariel bubuk cucian dan Oral B pasta gigi.

Perasaan awam terhadap Israel dan sekutu utamanya Amerika Syarikat telah meningkat di Turki sejak konflik bermula, dengan protes berterusan menyokong rakyat Palestin di bandar-bandar utama dan seruan untuk gencatan senjata segera.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah sangat lantang, merujuk kepada “jenayah perang” Israel dan membandingkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dengan pemimpin Nazi Adolf Hitler.

Kedutaan Amerika Syarikat di Ankara mengeluarkan amaran pada November mengenai demonstrasi “kritikal terhadap dasar luar Amerika Syarikat” dan seruan boikot terhadap perniagaan Amerika Syarikat. Nasihat itu mengikuti protes dan serangan terhadap outlet seperti McDonald’s dan Starbucks atas konflik di Gaza.

Gambar suspek yang dibawa media Turki menunjukkannya dengan ikat kepala hitam-putih Arab menutup mukanya. Dia berdiri di tepi dinding bergrafiti menunjukkan bendera Turki dan Palestin dengan slogan “Pintu akan terbuka. Sama ada musalla atau mati untuk Gaza.” Musalla ialah kawasan doa terbuka untuk Muslim, biasanya digunakan untuk upacara pengebumian.

DHA juga menerbitkan gambar sesetengah tebusan menyambut hari jadi. Ia melaporkan bahawa staf membawa kek ke pekerjaan untuk salah seorang rakan sekerja dan penculik membenarkan mereka untuk menyambut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.