Penjenayah dipecat membuka Tembok Besar untuk membuat ‘laluan pintas,’ mencipta ‘kerosakan yang tidak boleh dipulihkan’

Jurutera di China “rosakkan selama-lamanya” Tembok Besar China semasa cuba mencari “jalan pintas” untuk perniagaan mereka, menurut laporan tempatan.

“Ekskavator digunakan untuk menggali celah asal Tembok Besar kuno menjadi celah besar, supaya ekskavator dapat melalui celah itu, yang menyebabkan kerosakan tidak boleh dipulihkan kepada integriti Tembok Besar Ming dan keselamatan artifak budaya,” kata polis dalam kenyataan.

Polis di wilayah Shanzi di China menangkap seorang lelaki berusia 38 tahun dan seorang wanita berusia 55 tahun kerana didakwa menggali melalui bahagian ke-32 Tembok Besar untuk mempercepatkan kerja pembinaan mereka. Pegawai bertindak balas terhadap laporan pada 24 Ogos bahawa jurang besar telah muncul di tembok dan dengan cepat mengesan pasangan itu.

Polis menekankan bahawa walaupun mereka telah menahan suspek, penyiasatan masih berterusan, lapor The Independent. Suspek kekal ditahan menunggu penyiasatan selesai.

Gambar menunjukkan bahawa bahagian tembok itu – salah satu bahagian yang mempunyai ketinggian yang lebih rendah dan tidak berkongsi menara besar dan laluan pejalan kaki yang sama luas seperti bahagian tembok yang lebih terkenal – benar-benar dimusnahkan, dan jalan tanah liat kini melalui bukaan itu.

Tembok Besar didaftarkan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO dan menerima perlindungan sejarah dan budaya di peringkat wilayah, menurut BBC. Bahagian ke-32 yang selebihnya telah mengalami hakisan semula jadi dan kekurangan penjagaan yang betul sepanjang masa.

Laporan dari saluran Cina CGTN mendakwa bahawa hanya kira-kira 8% tembok yang dibina semasa Dinasti Ming (dinasti terakhir yang menyumbang kepada Tembok Besar) kekal dalam keadaan baik manakala bakinya telah menjadi rosak, dengan sepertiga struktur itu benar-benar runtuh.

Bahagian Ming, dibina antara abad ke-14 dan ke-17, adalah bahagian tembok yang paling terkenal dan umumnya paling baik dipelihara.

Walau bagaimanapun, bahagian tembok yang paling awal, dibina pada abad kedua SM, hanyalah tembok tanah yang dipadatkan yang telah hakisan menjadi gundukan kabur yang kebanyakan tidak akan mengenali sebagai sebahagian daripada Tembok Besar.

Petani tempatan dan pembina bahkan telah mengambil batu bata dan batu untuk digunakan dalam projek mereka. Pihak berkuasa China telah membuat persembahan yang lebih besar untuk mencuba memelihara tapak bersejarah budaya, yang telah membuat ramai percaya pesalah yang bertanggungjawab atas kerosakan Tembok Besar mungkin menghadapi hukuman yang berat jika didapati bersalah.