Penjenayah culik pelajar Nigeria, menandakan serangan universiti ketiga dalam sebulan

Penjenayah bersenjata menculik empat pelajar universiti di utara Nigeria semasa serangan awal pagi Selasa, kata polis, terbaru dalam siri penculikan sekolah yang menimbulkan kebimbangan keselamatan di bawah presiden baru negara itu.

Penjenayah bersenjata menyerbu pondok untuk pelajar Universiti Negeri Nasarawa, berhampiran ibu negara Abuja, dan menawan pelajar sebagai tebusan, kata jurucakap polis Nasarawa Ramhan Nansel dalam satu kenyataan.

Ini adalah penculikan sekolah ketiga dalam sebulan terakhir di negara Afrika Barat itu, menggariskan cabaran keselamatan di bawah pemerintahan Presiden Bola Tinubu yang naik takhta pada bulan Februari dengan janji “harapan baru” dan mengakhiri keganasan mematikan di utara Nigeria yang bergolak.

Serangan terbaru mengikuti corak serangan baru-baru ini di mana lelaki penembak memecah masuk ke bangunan pelajar dan melarikan diri dengan tebusan, yang sebahagiannya masih ditawan. Para pelajar itu, seperti kebanyakan tawanan lain, ditahan untuk tebusan yang para penganalisis katakan digunakan penjenayah untuk membeli senjata.

Polis berkata pasukan keselamatan di Nasarawa bertindak balas terhadap panggilan kecemasan tentang serangan awal pagi Selasa dan “menyisir kawasan itu, tetapi sia-sia.” Pesuruhjaya polis telah memerintahkan buruan besar-besaran terhadap pelaku “dengan tujuan menyelamatkan empat mangsa tanpa cedera,” menurut jurucakap itu.

Rakyat Nigeria dalam beberapa tahun kebelakangan ini bergelut dengan penculikan sekolah melampau yang disalahkan kepada kumpulan bandit kebanyakannya terdiri daripada pemuda penggembala dari suku Fulani Nigeria yang terperangkap dalam konflik berdekad antara komuniti tuan rumah dan peternak kerana akses terhad kepada air dan tanah di kawasan terpencil.

Kekerapan serangan telah berkurangan sepanjang setahun lalu di tengah operasi keselamatan khas yang menyasarkan kumpulan bersenjata.

Walaupun Tinubu telah mengambil beberapa langkah untuk memperbaiki cabaran keselamatan Nigeria, termasuk melantik ketua keselamatan baru, kerajaan tidak dapat mengakhiri keganasan dan menghentikan penculikan, kata Confidence MacHarry, dari firma keselamatan SBM Intelligence yang berpangkalan di Lagos.

“Keselamatan bukanlah keutamaan presiden seperti ekonomi,” kata MacHarry, menunjukkan pasukan keselamatan Nigeria perlu bekerjasama lebih rapat dan dikerahkan lebih banyak di kawasan panas keganasan.