Penjenayah antarabangsa Iran merupakan arkitek pembunuhan beramai-ramai 1,300 orang oleh Hamas: laporan

Rejim Iran telah merancang rancangan untuk membantu Hamas dalam pembunuhan beramai-ramai 1,300 orang, termasuk 27 orang Amerika, menjadi tumpuan utama pemikiran pemimpin Iran, Pemimpin Agung Ali Khamenei, menurut dakwaan dalam laporan think tank baharu.

Middle East Media Research Institute (MEMRI) baru-baru ini menerbitkan laporan mengejutkan, mencatatkan Pemimpin Agung Republik Islam “Khamenei Mengisytiharkan Pada Ogos 2022, Ogos 2023 At ‘Penaklukan Penuh’ Israel.”

Menurut terjemahan MEMRI dari saluran propaganda Khamenei, Kayhan, rancangan pembunuhan beramai-ramai telah direka oleh pengganas global Iran yang telah meninggal dunia Qassem Soleimani pada tahun 2020. Tentera Amerika Syarikat membunuh Soleimani awal Januari 2020 kerana menyelia pembunuhan lebih 600 anggota tentera Amerika Syarikat.

Menurut terjemahan MEMRI, Kayhan menulis pada Ogos 2023 “Maksudnya ialah, tahun lepas, Pemimpin [Khamenei] memberi ‘janji penaklukan segera,’ dan tahun ini beliau memberi ‘pengumuman penaklukan penuh,’ dan Operasi Banjir Al-Aqsa adalah sebahagian daripada penaklukan segera ini. Janji dan pengumuman ini, bersama-sama dengan ketelusan dan kuasa kenyataan dan pendirian beliau dalam pertemuan [dengan pemimpin dan duta negara-negara Islam] pada kesempatan hari lahir Nabi [Muhammad], mempunyai makna dan kandungan yang mendalam.”

PERDANA MENTERI ISRAEL NETANYAHU MENYATAKAN ‘PERANG SELEPAS TERRORIS HAMAS MENYERANG ISRAEL SECARA BESAR-BESARAN: LAYANAN LANGSUNG

Apabila ditanya mengenai laporan MEMRI, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat merujuk Digital kepada temubual media dengan Setiausaha Negara Antony Blinken.

Diplomat tertinggi Amerika itu berkata, “Iran telah mempunyai hubungan yang lama dengan Hamas, dan Hamas tidak akan menjadi Hamas tanpa sokongan yang telah diterimanya selama bertahun-tahun dari Iran. Walau bagaimanapun, berhubung serangan khusus ini, sekarang, ketika kita bercakap, kita belum melihat bukti terus bahawa Iran menyertai atau membantu merancang serangan itu. Ini tidak bermakna ia tidak berlaku; kita hanya tidak mempunyai bukti untuk menunjukkannya. Dan seperti yang saya katakan, terdapat hubungan jangka panjang antara kedua-dua pihak.”

Kenyataan Hamas selari dengan laporan Iran MEMRI bahawa perancangan pembunuhan beramai-ramai bermula beberapa tahun lalu. “Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Hamas telah mengamalkan pendekatan ‘rasional’. Ia tidak memasuki sebarang peperangan dan tidak menyertai Jihad Islam dalam pertempuran terbarunya,” kata pegawai kanan Hamas Ali Baraka dalam temu bual yang disiarkan di Russia Today TV pada 8 Oktober. MEMRI mengesan dan menterjemahkan laporan Baraka.

Amerika Syarikat telah menetapkan Hamas sebagai pertubuhan pengganas asing. Negara Iran yang teokratik telah ditetapkan sebagai negara penaja pengganas terburuk di dunia oleh Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat.

Lior Haiat, jurucakap Menteri Luar Israel Eli Cohen, memberitahu Digital pada hari pertama perang minggu lepas, “Pertubuhan pengganas itu [Hamas dan Jihad Islam Palestin] bekerja sebagai wakil rejim Ayatollah,” di Iran. Haiat menambah bahawa Tehran “tanpa syak lagi… di belakang tabir” peperangan ini terhadap Israel.

Kakitangan pakar bahasa Parsi dan Arab MEMRI menyisir media di dunia Islam untuk trend dan petunjuk serangan pengganas yang mungkin. Presiden dan pengasas MEMRI, Yigal Carmon, ialah bekas leftenan Kolonel Tentera Pertahanan Israel yang berkhidmat sebagai penasihat kontraterorisme kepada dua perdana menteri Israel. Digital melaporkan minggu lepas bahawa Carmon meramalkan pecahnya perang dalam artikel Ogos 31 bertajuk “Tanda-tanda Perang Pada September-Oktober.”

Dalam pendahuluan kepada manifesto Hamas yang terkenal pada 1998, gerakan pengganas Islam itu menetapkan matlamat utamanya: “Israel akan wujud dan akan terus wujud sehingga Islam akan memusnahkannya, seperti ia memusnahkan yang lain sebelum ini.”

Hamas mengisytiharkan dalam artikel 7 manifestonya, “Hari Kiamat tidak akan berlaku sehingga Muslim memerangi Yahudi dan membunuh mereka. Kemudian, Yahudi akan bersembunyi di sebalik batu dan pokok, dan batu dan pokok akan berseru: ‘Wahai Muslim, ada Yahudi bersembunyi di belakang saya, datang dan bunuh dia.'”

Satu artikel MEMRI yang berwawasan pada Mei 2018, menajadikan tajuk artikelnya: “Kempen ‘March Kembali Besar’: Inisiatif Disponsori Oleh Hamas, Yang Tujuannya Adalah Untuk Memecahkan Pagar Sempadan, Penembusan Wilayah Israel.”

MEMRI menulis ketika itu, “Satu pemeriksaan kenyataan yang keluar dari Gaza mengenai kempen ‘March Kembali Besar’, oleh pegawai Hamas, oleh penganjur kempen, dan oleh peserta dan penyokong kempen, mendedahkan bahawa ia bukan sekadar kempen awam rakyat tetapi sepenuhnya disokong oleh Hamas, dan bahawa tujuannya adalah untuk memecahkan pagar sempadan dalam rangka untuk menembusi wilayah Israel dan berarak ke komuniti Israel.”

Penyiasatan MEMRI menambah “Laporan disebutkan bahawa unit khas telah ditubuhkan untuk tujuan menembusi wilayah Israel, seperti Unit Memotong Pagar dan Unit Menyerbu Sempadan. Walaupun penganjur kempen menekankan bahawa perarakan akan bersifat aman, beberapa pengguna media sosial Gaza memanggil untuk memerangi ‘kafir’ dalam komuniti ini dan membunuh mereka.”

Akta 2 yang membunuh Kempen “March Kembali Besar” Hamas untuk menakluk Israel akan meletus lima tahun kemudian dalam pembunuhan Yahudi terburuk sejak Holocaust.

Banyak pertanyaan Digital kepada Kementerian Luar Iran dan misi PBB tidak dijawab.