Penjelasan Zionisme dari asal-usul alkitabiahnya hingga kelahiran semula negara Israel

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Ketika rakyat Israel menandakan kelahiran semula negara mereka 76 tahun selepas Perdana Menteri pertama negara itu, David Ben-Gurion, mengisytiharkan penubuhan moden Israel pada tahun 1948, lawan negara Yahudi (anti-Zionis) mencari pemusnahannya.

Fanatik, terutamanya di kampus universiti Amerika, telah melancarkan kempen untuk mengambil hak negara tanah air Yahudi, negara Israel, dan menukarkan satu-satunya demokrasi Timur Tengah itu menjadi negara pariah, sering menggunakan trope anti-Zionis dalam sorakan dan banner mereka.

Bagi kebanyakan yang menyaksikan protes hari ini terhadap Israel, Zionisme mungkin telah membangunkan konotasi negatif, tetapi dari segi alkitab dan politik, kata sesetengah orang ia adalah falsafah tindakan. Theodor Herzl, pengasas Zionisme moden, terkenal menulis lebih 100 tahun lalu tentang penciptaan negara Yahudi baru: “Jika anda mahu, ia bukanlah mimpi.”

Digital berbual dengan pakar tentang campuran ayat-ayat alkitab dan falsafah moden – Zionisme – yang meletakkan asas agama dan intelektual bagi penubuhan .

Herzl, seorang wartawan Yahudi Austria-Hungary, menulis tentang Kongres Zionis Pertama, di Switzerland pada tahun 1897, “Di Basel saya mengasaskan Negara Yahudi. Jika saya katakan ini dengan lantang hari ini, saya akan dijawab dengan tawaan universal. Mungkin dalam lima tahun, dan pasti dalam 50, semua orang akan mengetahuinya.”

Visi terang Herzl tentang negara Yahudi menjadi kenyataan konkrit.

Ze’ev Orenstein, pengarah hal ehwal antarabangsa untuk Yayasan Bandar Daud di Jerusalem, menerangkan kepentingan agamanya. “Zionisme tidak sahaja mewakili kembalinya rakyat Yahudi sebagai tuan ke atas tanah air leluhur mereka – Tanah Israel – di mana kami telah mempunyai kehadiran berterusan selama lebih 3,500 tahun sejak zaman Yosua alkitab sehingga hari ini.”

“Sebuah tanah di mana rakyat Yahudi menyembah Tuhan yang sama, mengamalkan agama yang sama, berjalan di atas bukit dan lembah yang sama, berbahasa yang sama dan mengekalkan tradisi dan perayaan yang sama seperti nenek moyang kami berabad-abad lalu,” katanya.

Orenstein menyatakan ayat alkitab dari Amos 9: 14-15 yang mendasarkan penubuhan negara Yahudi di tanah suci: “Aku akan memulihkan umat-Ku Israel dari buangan; mereka akan membina semula dan menduduki bandar-bandar yang musnah. Mereka akan menanam anggur dan minum wain mereka; mereka akan membuat taman dan makan buah-buahan mereka. Aku akan menanam mereka dengan kukuh di tanah mereka sendiri, tidak akan pernah lagi dicabut dari tanah yang telah Kuberikan kepada mereka,” kata Tuhan, Allahmu.”

Orenstein menegaskan peralihan dari ke negara Israel moden yang kukuh “juga mewakili kembalinya rakyat Yahudi menjadi tuan ke atas takdir dan nasib kami sendiri – hanya sepenuhnya mungkin sebagai berdaulat di tanah air kami – berusaha untuk membina masyarakat yang akan berkhidmat sebagai sumber cahaya, inspirasi dan berkat – bukan sahaja kepada Israel dan rakyat Yahudi, tetapi kepada semua bangsa-bangsa kawasan dan kepada seluruh dunia.”

Beliau menambah, “Kembalinya rakyat Yahudi ke Israel sebagai berdaulat selepas 2,000 tahun buangan, berfungsi sebagai pengingat kekal kepada individu dan negara-negara bahawa apa yang tidak perlu menjadi. Walaupun dihadapkan peluang yang nampaknya tidak mungkin, dan dengan tahap keazaman yang tidak berbelah bagi dan iman yang tidak dapat dipecahkan, kebaikan akhirnya akan menang.”

Anti-Zionis terus menghina kedua-dua falsafah penubuhan negara Yahudi moden Herzl, Zionisme, dan asas Alkitab negara Israel. PBB juga memainkan peranan kunci dalam menyemarakkan antisemitisme dan kebencian anti-Israel, dakwa pengkritiknya.

Pada tahun 1975, majoriti negara-negara ahli PBB, dipimpin oleh Soviet dan diktator Arab, meluluskan resolusi yang menyamakan Zionisme dengan rasisme. Selepas kejatuhan Kesatuan Soviet komunis dan sekutunya di Eropah Timur, negara-negara ahli .

Eugene Kontorovich, ahli undang-undang Israel, berkata kepada Digital, “Penentangan terhadap Zionisme bermakna bahawa orang Yahudi, telah mencapai kemerdekaan kebangsaan, tidak berhak mengekalkannya. Tiada tentangan serupa kepada kemerdekaan mana-mana bangsa lain, yang membuatkan sukar untuk memisahkan ‘anti-Zionisme’ dari seribu tahun antisemitisme yang dihadapi orang Yahudi sebelum mereka mempunyai negara. Memang, dengan majoriti penduduk dunia Yahudi tinggal di Israel dan hampir kesemua yang lain kuat terikat dengannya, ‘anti-Zionisme’ adalah semula jadi penjenamaan semula antisemitisme.”

Kontorovich menegaskan, Zionisme adalah gerakan kemerdekaan kebangsaan rakyat Yahudi. Selama 2,000 tahun kejam, rakyat Yahudi tidak mempunyai rumah, dan terletak di bawah belas kasihan negara dan empayar yang mereka temui – minoriti di mana-mana.”

Beliau menambah, “Menyokong Zionisme bermakna bahawa seperti orang Ireland mempunyai Ireland, orang Ukraine mempunyai Ukraine, dan orang Jepun mempunyai Jepun, orang Yahudi harus mempunyai negara merdeka di tanah air leluhur mereka. Banyak kumpulan etnik merupakan majoriti di beberapa negara, seperti orang Arab, yang mempunyai lebih 20 negara yang mengenal pasti diri mereka sebagai Arab. Zionisme tidak menuntut bahawa orang Yahudi, mempunyai dua negara – katakan satu untuk Yahudi Ashkenazi, dan satu untuk Sephardim. Hanya satu.”

Orang Yahudi Ashkenazi mempunyai akar sejarah mereka di Eropah Tengah dan Timur, manakala orang Yahudi Sephardic mempunyai asal-usul mereka di Portugal dan Sepanyol dan kemudian melarikan diri ke Afrika Utara dan Turki.

Bagi banyak orang Yahudi, kerinduan untuk kembali ke tanah air alkitab mereka juga digambarkan oleh Mazmur 126 yang terkenal:

“Mazmur naik. Apabila Tuhan memulihkan tawanan Sion, kami seperti orang yang bermimpi. Kemudian mulut kami dipenuhi dengan tawa, lidah kami dengan sorakan gembira. Kemudian dikatakan di kalangan bangsa-bangsa, Tuhan telah melakukan perkara hebat bagi mereka. Tuhan telah melakukan perkara hebat bagi kami dan kami dipenuhi dengan gembira.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.