Penjaga atom PBB akan berlepas dalam perjalanan ke Moscow untuk rundingan keselamatan nuklear di Ukraine

(SeaPRwire) –   Pengarah agensi itu berkata bahawa beliau akan berlepas untuk lawatan ke Moscow pada Selasa untuk perbincangan peringkat tinggi dengan pegawai Rusia mengenai isu keselamatan nuklear di Ukraine.

Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Mariano Grossi mengumumkan pada Isnin, hari pertama pertemuan biasa 35 negara majlis pengarah agensi di Vienna. Tiada pengesahan segera daripada Kremlin.

“Situasi terus menjadi sangat rapuh,” kata Grossi kepada wartawan, merujuk kepada Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia yang terletak di tenggara Ukraine.

Keselamatan loji kuasa nuklear terbesar di Eropah itu “mempunyai kepentingan yang luar biasa dari segi keamanan dan keselamatan antarabangsa,” katanya.

Grossi berkata bahawa niatnya ialah beliau akan bertemu secara peribadi dengan Presiden Rusia Vladimir Putin semasa lawatannya yang akan datang, tetapi menambah bahawa beliau akan mengharapkan Moscow sebagai tuan rumah perbualan untuk mengesahkannya secara rasmi.

Grossi terakhir bertemu pada Oktober 2022.

Grossi melawat Ukraine pada Februari, dan menyeberangi garis hadapan untuk melawat Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia secara peribadi sebagai sebahagian daripada usaha IAEA untuk mencegah bencana nuklear ketika perang sedang berlangsung. Beliau juga mengadakan pertemuan dengan .

Beliau berkata kepada wartawan di Vienna bahawa beliau menganggap penting untuk mengekalkan dialog dengan kedua-dua pihak.

Grossi berkata bahawa beliau dijangka membincangkan “isu-isu teknikal” berkaitan dengan “status operasi masa depan loji” di Moscow. Beliau juga berkata bahawa jika enam unit Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia, yang kini dalam penutupan sejuk, perlu dimulakan semula, beliau perlu membincangkan “jenis penilaian keselamatan apa” akan dibuat. Beliau juga berkata bahawa beliau perlu berbicara mengenai isu bekalan kuasa luaran, kerana apa yang dilihat IAEA kini adalah “rapuh dan nipis.”

IAEA telah berulang kali menyatakan kebimbangan mengenai kemudahan Zaporizhzhia kerana takut kemungkinan bencana nuklear. Loji kuasa itu berulang kali terjejas oleh tembakan sejak Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine pada 24 Februari 2022, dan menawan kemudahan itu tidak lama selepas itu.

Enam reaktor loji kuasa itu telah dimatikan selama berbulan-bulan, tetapi ia masih memerlukan kuasa dan kakitangan berkelayakan untuk mengendalikan sistem pendinginan penting dan ciri-ciri keselamatan yang lain.

Loji kuasa itu mengalami lapan kehilangan kuasa luar tapak sejak permulaan perang, memaksa ia sementara bergantung kepada penjana diesel kecemasan, sementara terus menghadapi cabaran berkaitan kakitangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.