‘Peningkatan’ yang tidak pernah berlaku dalam ancaman pengganas ketika peperangan Israel-Hamas, pegawai tertinggi mengenai keganasan UK mengatakan

(SeaPRwire) –   Ancaman keganasan di United Kingdom kini berada pada tahap “tanpa sebelumnya” berikutan permulaan peperangan antara Israel dan Hamas pada Oktober lalu, kata seorang pegawai kanan penentangan keganasan UK pada hari Jumaat.

Penolong Komisioner Polis Metropolitan Matt Jukes berkata terdapat peningkatan sebanyak 25% dalam maklumat yang diterima oleh pihak polis di negara itu sejak permulaan peperangan, dengan menambah “sukar untuk mengingati zaman yang lebih tidak stabil, berbahaya dan tidak pasti,” mengikut Sky News.

Jukes turut menambah peperangan tersebut telah mewujudkan “momentum radikalisasi” baharu bagi ekstrimis Islam yang disokong oleh “jumlah luar biasa” kandungan dalam talian dan penyelewengan maklumat, mengikut BBC News.

“Kesemua bahan dalam talian itu adalah sebahagian daripada iklim berbahaya,” kata Jukes, yang telah mewujudkan “momentum radikalisasi, dengan potensi untuk mendorong orang ke arah keganasan.”

Di United Kingdom, terdapat 33 tangkapan berkaitan keganasan sejak peperangan di Gaza, lapor BBC, dengan menambah pihak polis tidak mengesahkan sama ada rancangan keganasan telah digagalkan.

“Ini bukan sekadar retorik,” beliau meneruskan. “Dalam kerusi saya, anda cenderung melihat papan ukur petunjuk dan terdapat petunjuk khusus yang akan kami fokuskan. Dan sekarang, jarum pada papan ukur itu bergerak ke arah yang salah.”

Jukes turut menambah United Kingdom menghadapi ancaman terburuk daripada “negara bermusuhan” sejak Zaman Sejuk.

“Saya tidak mahu berpura-pura. Kami sedang membincangkan sebahagian daripada aparatus negara Iran, China dan Rusia,” katanya kepada wartawan. Polis Metropolitan berkata pada hari Jumaat mereka telah menambah satu unit ke bahagian mereka yang difokuskan untuk menentang ancaman daripada ketiga-tiga negara tersebut.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.