Pengundi Chile menolak perlembagaan konservatif; akan terus berjalan pada set undang-undang era Pinochet

(SeaPRwire) –   pergi ke tempat mengundi pada hari Ahad dan menolak perlembagaan yang dicadangkan yang ditulis oleh golongan konservatif untuk menggantikan perlembagaan semasa negara itu, yang dicipta ketika Jeneral Augusto Pinochet, seorang diktator, mentadbir negara itu.

Ageni Berita Associated Press melaporkan bahawa sehingga lewat hari Ahad, 96% undian telah dihitung, dengan 55.8% menentang piagam baharu dan kira-kira 44.2% menyokong.

Keputusan itu datang lebih satu tahun selepas rakyat negara itu menolak perlembagaan yang dicadangkan yang ditulis oleh ahli politik berhaluan kiri, yang digambarkan sebagai salah satu piagam yang paling progresif di dunia.

Tetapi piagam baharu itu juga, yang sebahagian besarnya disusun oleh golongan konservatif, dikritik kerana lebih konservatif daripada yang cuba digantikannya – ia bertujuan memperkukuhkan prinsip pasaran bebas, mungkin akan mengehadkan sebahagian hak wanita, dan mengurangkan campur tangan negara.

“Dari perspektif keselarasan dan menghormati demokrasi, kami mengakui keputusan,” kata Javier Macaya, ketua parti pakatan bebas konservatif Independent Democratic Union ketika mengakui kekalahan piagam itu.

Kegagalan itu bermakna perlembagaan zaman Pinochet akan terus berkuatkuasa. Perlembagaan itu telah dipinda beberapa kali sepanjang tahun.

berharap, ketika beliau mengundi, ia akan ditolak dan perlembagaan semasa akan kekal.

“Saya lebih suka sesuatu yang buruk daripada sesuatu yang lebih teruk,” lapor Ageni Berita Associated Press menyatakan pandangan Bachelet.

Piagam yang dicadangkan mengandungi artikel yang dijumpai kontroversi oleh sesetengah pihak.

Sebagai contoh, draf cadangan itu menyatakan, “undang-undang melindungi nyawa bayi yang belum lahir,” yang membuat sesetengah orang bimbang ia akan membuat abort terhad kepada wanita di Chile.

Negara itu kini membenarkan abort untuk kes-kes pemerkosaan, jika nyawa ibu bahaya dan jika janin tidak boleh diselamatkan.

Satu artikel di bawah piagam yang dicadangkan akan membenarkan tahanan yang menghidap penyakit terminal dan tidak dianggap membahayakan masyarakat dibenarkan ditempatkan di bawah tahanan rumah.

Tetapi sebahagian pembangkang berhaluan kiri mendakwa langkah itu mungkin akan memberi manfaat kepada orang yang disabitkan atas jenayah terhadap kemanusiaan semasa zaman pemerintahan diktator Pinochet antara 1973 dan 1990.

Ahli politik mula menulis perlembagaan baharu selepas protes pada 2019, apabila beribu-ribu orang membantah ketidakadilan di salah satu negara terkuat di Amerika Selatan, yang juga stabil secara politik.

Pada 2022, pengundi menolak piagam yang dicadangkan yang akan menggambarkan negara itu sebagai negara berbilang kebangsaan, memberi keutamaan kepada alam sekitar dan kesamarataan jantina, dan menubuhkan wilayah Orang Asli autonomi.

Ageni Berita Associated Press melaporkan bahawa salah satu kaji selidik terkini oleh firma tempatan Cadem menunjukkan 46% responden disoal selidik bersetuju untuk mengundi menentang perlembagaan baharu, manakala 38% bersetuju untuk mengundi menyokong.

Berdasarkan , perbezaan itu jauh lebih rapat daripada dijangka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.