Pengkritik mengecam undang-undang ucapan kebencian Skotlandia yang baru sebagai serangan terhadap kebebasan

(SeaPRwire) –   Undang-undang baharu Scotland yang kontroversi mengenai ucapan kebencian telah mula berkuatkuasa Isnin walaupun mendapat bantahan hebat daripada pengkritik.

“Scotland terus menjejaskan hak warganya untuk bercakap secara bebas. Rang undang-undang ini akan memaksa pihak polis menyiasat mereka yang ‘memanggil semula’ seseorang secara dalam talian,” kata Thomas Corbett-Dillon, bekas penasihat kepada Perdana Menteri Boris Johnson kepada Digital. “Dalam negara yang dilanda jenayah menggunakan senjata tajam, dan dengan jangka hayat yang terendah di Eropah, anda fikir kerajaan Scotland mempunyai perkara-perkara penting lain untuk difokuskan, tetapi tidak, mereka sangat ingin memuaskan hati kumpulan lelaki yang memakai pakaian wanita yang sangat kecil yang rasa tersinggung apabila tidak dirujuk sebagai wanita.”

Komen-komen itu datang selepas pihak berkuasa Scotland mengumumkan secara rasmi bahawa undang-undang jenayah kebencian bertujuan untuk “memberi perlindungan yang lebih baik kepada mangsa dan masyarakat” telah berkuatkuasa Isnin, dengan mencipta kesalahan jenayah baru untuk mereka yang menggunakan tingkah laku “ancaman atau merosakkan” yang bertujuan untuk “menghasut kebencian berdasarkan prejudis terhadap ciri-ciri seperti umur, ketidakupayaan, agama, orientasi seksual, identiti transgender dan variasi dalam ciri-ciri seks,” mengikut kenyataan akhbar oleh kerajaan Scotland.

Undang-undang baharu memberi amaran bahawa seseorang boleh didakwa atas berkongsi retorik yang menyinggung perasaan di pelbagai platform media, termasuk “mempamerkan, menerbitkan atau mengedarkan bahan tersebut contohnya pada papan tanda; di internet melalui laman web, blog, podcast, media sosial dsb., sama ada secara terus, atau dengan menghantar semula atau mengulangi bahan yang berasal daripada pihak ketiga; melalui media cetak seperti penerbitan majalah atau risalah, dsb. Memberi, menghantar, menunjukkan atau memainkan bahan tersebut kepada orang lain contohnya melalui penstriman dalam talian, melalui emel, memainkan video, melalui persembahan awam untuk pementasan drama, dsb.”

Mereka yang melanggar undang-undang baharu boleh dihadapkan kepada denda dan hingga hukuman penjara selama tujuh tahun, dengan penyokongnya mengatakan undang-undang itu akan menghantar “mesej yang kuat dan jelas kepada mangsa, pelaku, masyarakat dan masyarakat umum bahawa kesalahan yang didorong oleh prejudis akan dianggap serius dan tidak akan diterima.”

Tetapi undang-undang itu juga dikritik secara meluas oleh pengkritik, dengan penulis terkenal J.K. Rowling menggambarkan undang-undang itu sebagai “ludikrus” dalam pos media sosial bulan lepas.

“Jika anda benar-benar membayangkan saya akan memadam pos memanggil seorang lelaki sebagai lelaki, supaya tidak didakwa di bawah undang-undang bodoh ini, bersiap-sedia untuk lawak April paling hebat!” kata Rowling, pengkritik kerap ideologi transgender, di X.

Corbett-Dillon menunjuk kepada Rowling, dengan menyatakan bahawa penulis Harry Potter itu boleh menjadi salah seorang yang ditarget di bawah undang-undang baharu.

“Undang-undang ini boleh menyebabkan penulis Harry Potter terkenal J.K. Rowling ditangkap kerana enggan memanggil orang transgender ‘Dia’ secara dalam talian. Undang-undang baharu ini tidak berbuat apa-apa untuk melindungi wanita, atau menghentikan lelaki daripada memasuki pertandingan sukan wanita, atau lelaki memasuki tandas wanita,” kata Corbet-Dillon.

Kerajaan Scotland telah mempertahankan undang-undang itu, dengan Menteri untuk Mangsa dan Keselamatan Komuniti Siobhian Brown mengatakan negara itu “membina komuniti yang lebih selamat yang hidup bebas daripada kebencian dan prejudis.”

“Kami tahu bahawa kesan ke atas mereka yang menerima serangan fizikal, lisan atau dalam talian boleh menjadi traumatik dan mengubah hidup. Undang-undang ini adalah unsur penting dalam pendekatan kami yang lebih luas untuk menangani kerosakan itu,” kata Brown dalam kenyataan.

Brown juga mendakwa bahawa terdapat perlindungan kebebasan bercakap yang dibina ke dalam undang-undang itu, dengan menyatakan kesalahan baharu akan mempunyai “ambang kejahatan yang lebih tinggi” daripada undang-undang lama yang telah berkuatkuasa sejak 1986.

Tetapi pengkritik masih mempersoalkan perlindungan itu, dengan Presiden Persatuan Bar Jenayah Fakulti Peguam Tony Lenehan bimbang bahawa undang-undang itu boleh menargetkan wartawan, pelawak, pendebat dan dramatis, dalam komen kepada BBC bulan lepas.

Dakwaan itu ditolak oleh pihak berkuasa Scotland, yang menafikan bahawa agensi itu tidak akan “secara aktif menarget pelakon, pelawak, atau mana-mana kumpulan atau individu lain.”

Walaupun begitu, Corbet-Dillon mendakwa bahawa kerajaan Scotland sepatutnya memberi tumpuan kepada melindungi kebebasan bersuara.

“Komuniti transgender terus memusnahkan hak wanita dalam usaha mereka yang putus asa untuk menerima pengesahan jantina mereka,” kata Corbet-Dillon. “Scotland, dan England, kedua-duanya memerlukan undang-undang yang melindungi kebebasan bersuara secara mendesak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.