Pengerusi Persatuan Wartawan Hong Kong didapati bersalah menghalang polis

Pengerusi kumpulan wartawan terkemuka Hong Kong didapati bersalah menghalang polis

Pengerusi kumpulan wartawan terkemuka Hong Kong didapati bersalah menghalang seorang pegawai polis pada hari Isnin dalam kes mahkamah yang menimbulkan kebimbangan mengenai kemerosotan kebebasan akhbar di bandar itu.

Ronson Chan, pengerusi Persatuan Wartawan Hong Kong dan seorang wartawan saluran berita dalam talian Channel C, ditangkap pada bulan September lepas ketika dia dalam perjalanan ke tugasan pelaporan. Dia dituduh enggan menunjukkan kad pengenalan pegawai biasa pakaian kepada pegawai atas permintaan.

Penangkapan Chan menimbulkan kebimbangan mengenai hakisan kebebasan media di Hong Kong selepas Beijing mengenakan undang-undang keselamatan negara untuk menumpaskan bantahan selepas protes besar-besaran menuntut demokrasi di bandar itu pada 2019. Koloni British terdahulu itu dijanjikan untuk mengekalkan kebebasan gaya Barat selama 50 tahun apabila ia kembali ke pemerintahan Cina pada 1997.

Hakim Leung Ka-kie pada hari Isnin memutuskan bahawa Chan sengaja menghalang pegawai itu daripada menjalankan tugasnya dan gagal mengeluarkan kad pengenalannya dengan cepat. Dia terus bertanya soalan kepada pegawai itu secara “ceroboh,” katanya.

Dia akan dihukum kemudian dan berdepan hukuman maksimum dua tahun penjara.

Bercakap kepada wartawan sebelum perbicaraan, Chan berkata dia tenang.

“Tidak kira apa hasilnya, ini bukan akhir cerita,” katanya.

Dalam penindasan selepas protes 2019, dua saluran media lantang – Apple Daily dan Stand News – terpaksa ditutup dan beberapa pengurus kanannya didakwa. Dua bekas editor kanan Stand News, di mana Chan pernah bekerja, didakwa atas tuduhan hasutan. Keputusan dijadualkan pada November.

Media pro-Beijing menyerang persatuan dan Chan, menggelar kumpulan profesional itu alat politik anti-China dalam laporan mereka.

Hong Kong, yang pernah dianggap sebagai benteng kebebasan media di Asia, menduduki tangga ke-140 daripada 180 negara dan wilayah dalam Indeks Kebebasan Akhbar Dunia terkini oleh Reporters Without Borders. Organisasi itu berkata bandar itu menyaksikan “kemunduran yang belum pernah terjadi sebelumnya” sejak 2020, ketika undang-undang keselamatan dikuatkuasakan.

Tetapi Beijing dan pihak berkuasa Hong Kong berkata undang-undang itu membantu memulihkan kestabilan di bandar itu selepas protes anti-kerajaan pada 2019.