Pengerusi Parlimen Slovakia, sekutu rapat kerajaan populis Fico, mengumumkan perlumbaan presiden

(SeaPRwire) –   Ketua Parlimen Slovakia, sekutu rapat kerajaan populis Fico, mengumumkan perlumbaan presiden.

Pellegrini, 48, dianggap sebagai kegemaran dalam perlumbaan untuk jawatan seremonial yang agak, mengikut kaji selidik awam. Zuzana Čaputová, presiden wanita pertama negara itu, memutuskan untuk tidak mencari pencalonan semula.

Pusingan pertama pilihan raya itu dijadualkan pada 23 Mac.

Pellegrini, yang menyokong peranan kuat untuk negara dalam masyarakat, memimpin parti kiri Hlas (Suara) yang menamatkan tempat ketiga dalam pilihan raya parlimen 30 September. Partinya membentuk perikatan pemerintah dengan parti kiri Smer (Arahan) Fico dan Parti Kebangsaan Slovakia yang ultranasionalis.

Pellegrini, yang dahulunya timbalan Fico dalam Smer, menjadi perdana menteri pada 2018 selepas Fico dipaksa meletak jawatan berikutan skandal besar berikutan pembunuhan wartawan Ján Kuciak dan tunangnya pada 2018.

Pellegrini berpisah jalan dengan Fico selepas skandal Smer kehilangan pilihan raya sebelumnya pada 2020.

Beliau sebelum ini berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri (2016-18) dan menteri pendidikan (2014) dalam kerajaan Fico sebelumnya dan merupakan ketua Parlimen Slovakia, juga dikenali sebagai Majlis Kebangsaan, pada 2014-16.

Mantan Menteri Luar Negeri Ivan Korčok, diplomat kerjaya pro-Barat, dijangka menjadi saingan utama Pellegrini dalam undian presiden.

Calon-calon ketara yang lain termasuk bekas menteri luar negeri yang lain, Jan Kubiš; ketua Parti Kebangsaan Slovakia, Andrej Danko; dan politikus kanan jauh Marian Kotleba.

Čaputová telah menjadi suara pro-Barat jelas dalam politik Slovakia dan penyokong tegas Ukraine dalam perjuangannya menentang pencerobohan penuh skala Russia.

Tetapi parti Pellegrini merupakan sebahagian daripada perikatan Fico yang mengakhiri sokongan tentera negara itu untuk Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.