Pengembara di Israel mendapati skarab purba berusia hampir 2,800 tahun

(SeaPRwire) –   Sebuah item kecil bersinar yang dilihat oleh seorang pendaki ternyata merupakan skarabai kuno yang berusia hampir 2,800 tahun.

Erez Avrahamov, penduduk 45 tahun Padoel, sedang berjalan-jalan di Cagar Aliran Sungai Tabor di Galilea Hilir di Israel ketika dia terserempak dengan sesuatu yang luar biasa.

Ia mudah saja terlewatkan, berukuran sekitar saiz kuku jari, tetapi sebaik sahaja Avrahamov mengambil item itu dan melihatnya dengan lebih dekat, dia tahu dia telah menemui sesuatu yang istimewa.

“Saya diberi cuti dua hari dari tentera dan memutuskan untuk memanfaatkan hari-hari cerah untuk lawatan,” kata Avrahamov dalam rilis akhbar. “Semasa lawatan itu, saya nampak sesuatu bersinar di atas tanah. Pada mulanya, saya fikir ia biji atau batu oren. Selepas mengambilnya, saya perhatikan ukiran pada ia menyerupai skarab. Saya menghubungi dan melaporkan temuan hebat itu kepada Pihak Berkuasa Kepurbakalaan Israel.”

Semasa berbicara dengan Nir Distelfeld dari Unit Pencegahan Pencurian di Pihak Berkuasa Kepurbakalaan Israel, Avrahamov dipertanyakan mengenai item yang ada dalam miliknya.

“Saya menerima panggilan dari Erez, dan saya faham bahawa dia telah menemui sesuatu yang istimewa,” kata Distelfeld dalam rilis akhbar.

“Saya beritahunya untuk melihat dengan teliti sisi lain – sisi datar skarab yang dia temui – dan semak sama ada ia diukir. Serta merta saya dengar seruan kekaguman di telefon, dan dia melaporkan kepada saya bahawa dia mengenal pasti satu figura,” tambahnya.

Cap mohor skarab mengambil bentuk kumbang, dan mewakili pembaruan dan kelahiran semula. Penemuan skarab menunjukkan kehadiran Assyria atau Babilonia di kawasan itu.

“Skarab yang ditemui di Tel Rekhesh mungkin berasal dari zaman pemerintahan Assyria dan mungkin menunjukkan kehadiran pegawai Assyria (atau mungkin Babilonia) di Tel Rekhesh semasa tempoh ini,” kata Dr. Yitzhak Paz, ahli arkeologi di Pihak Berkuasa Kepurbakalaan Israel, dalam rilis akhbar.

“Motif griffin yang muncul pada cap mohor adalah motif seni yang diketahui dalam seni Timur Dekat Purba dan biasa pada cap mohor dari Zaman Besi. Memandangkan ketiadaan temuan yang ditemui sehingga kini di kawasan kubu, dan jika benar cap mohor boleh ditarikhkan ke Zaman Besi Akhir berdasarkan pertimbangan ikonografi, mungkin boleh menghubungkap cap mohor dengan kehadiran Assyria di kubu Tel Rekhesh, yang mungkin merupakan penemuan bermakna besar!” jelas ahli arkeologi itu.

Avrahamov ditunjukkan penghargaan atas kewarganegaraan baik yang dipamerkannya dengan segera melaporkan temuannya.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Erez, yang memperlihatkan kewarganegaraan yang baik dan menyerahkan skarab langka itu kepada harta negara Pihak Berkuasa Kepurbakalaan Israel,” kata Distelfeld dalam rilis akhbar. “Kami memberikannya sijil bagi pihak Pihak Berkuasa Kepurbakalaan Israel untuk memperlihatkan contoh kewarganegaraan yang cemerlang. Temuan yang begitu jarang pastinya dapat memperluas pengetahuan kami

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.