Pengembara Amerika Mark Dickey diselamatkan dari gua Turki lebih seminggu selepas jatuh sakit

Seorang pendaki Amerika yang terperangkap lebih seminggu di salah satu gua terdalam di dunia telah diselamatkan, kata pegawai.

Mark Dickey, seorang peneroka gua berpengalaman berusia 40 tahun, jatuh sakit parah dengan pendarahan perut lebih 3,000 kaki di bawah gua Morca di Pergunungan Taurus selatan Turki pada 2 September. Ratusan orang dari komuniti pendakian, termasuk peneroka gua dan anggota penyelamat dari beberapa negara berkumpul untuk menyelamatkannya.

Awal pagi Selasa, Persekutuan Speleologi Turki mengeluarkan kenyataan mengesahkan Dickey sudah selamat di permukaan.

“Mark Dickey sudah keluar dari gua Morca,” kata persekutuan dalam kenyataan. Dickey dikeluarkan dari pintu keluar terakhir gua pada pukul 12.37 pagi waktu tempatan.

“Dia baik-baik saja dan sedang ditangani oleh petugas perubatan kecemasan di kem di atas,” kata kenyataan itu.

Dickey, dari New York, sedang menjalankan ekspedisi untuk memetakan gua Morca, gua terdalam negara ketiga, ketika dia mengalami kecemasan kesihatan, menyebabkannya tidak dapat meninggalkan gua sendiri.

Pasukan penyelamat dari seluruh Eropah dan Amerika Syarikat bergegas untuk mengeluarkannya tetapi bahaya semula jadi gua dan kesihatan Dickey sendiri menjadikan penyelamatan sukar.

Pasukan kecemasan mampu merawatnya pada mulanya, tetapi dia akhirnya terlalu lemah untuk memanjat keluar dari gua, jadi penyelamat mengangkatnya dengan tandu.

Mereka membuat beberapa perhentian di kem sementara yang didirikan sepanjang jalan sebelum akhirnya mencapai permukaan awal pagi Selasa.

Dickey memberitahu wartawan ketika dia berbaring di atas tandu bahawa situasi itu adalah “petualangan gila yang gila.”

“Sungguh menakjubkan untuk berada di permukaan lagi,” katanya, berterima kasih kepada kerajaan Turki kerana menyelamatkannya. Dia juga berterima kasih kepada yang lain, termasuk komuniti peneroka gua antarabangsa, peneroka gua Turki dan Penyelamatan Gua Hungary.

Seorang doktor Hungary pertama kali merawat Dockey selepas turun ke gua pada 3 September. Doktor dan penyelamat kemudian bergilir-gilir menjaga dia, walaupun penyebab penyakitnya tidak jelas.

Dickey berkata Selasa bahawa dia mula muntah darah dalam kuantiti besar ketika di dalam gua.

“Kesedaran saya mula semakin sukar untuk dipertahankan, dan saya sampai ke titik di mana saya berfikir ‘Saya tidak akan hidup’,” katanya.

Halangan terbesar yang dihadapi penyelamat dalam mengeluarkannya dari gua adalah bahagian menegak yang curam dan mengemudi melalui lumpur dan air pada suhu rendah di bahagian mendatar.

Sekitar 190 orang dari Bulgaria, Croatia, Hungary, Itali, Poland dan Turki membantu misi penyelamatan, termasuk doktor, paramedik dan peneroka gua berpengalaman. Pasukan yang terdiri daripada seorang doktor dan tiga hingga empat orang penyelamat lain bergilir-gilir tinggal di sisinya pada setiap masa.

Penyelamatan bermula pada hari Sabtu setelah doktor memberi cecair IV dan darah, dan menentukan bahawa Dickey mampu membuat perjalanan ke permukaan.

Penyelamat terpaksa melebarkan beberapa laluan sempit gua, memasang tali untuk menariknya ke atas bukaan menegak di atas tandu dan menubuhkan kem sementara sebelum percubaan keluar dari gua boleh dimulakan.

Dickey adalah penyelidik gua dan penyelamat gua sendiri yang telah menyertai banyak ekspedisi antarabangsa. Dia dan beberapa orang lain dalam ekspedisi itu memetakan sistem gua Morca sedalam 4,186 kaki untuk Persatuan Kumpulan Speleologi Anatolia ketika dia jatuh sakit pada 2 September, tetapi mengambil masa hingga pagi berikutnya untuk memaklumkan orang di atas tanah.

Ketua Agensi Pengurusan Bencana dan Kecemasan Turki, Okay Memis, berkata dalam sidang akhbar selepas misi penyelamatan bahawa kesihatan Dickey “sangat baik.”

Persatuan Penyelamatan Gua Eropah berkata banyak penyelamat gua kekal di dalam gua selepas itu untuk mengeluarkan tali dan peralatan penyelamatan yang digunakan semasa usaha pemindahan. Persatuan itu menyatakan “penghargaan besar kepada banyak penyelamat gua dari tujuh negara yang berbeza yang menyumbang kepada kejayaan operasi penyelamatan gua ini.”