Pengeluar ayam Afrika Selatan culik 410,000 ekor ayam di tengah wabak flu burung, ketakutan kekurangan semakin meningkat

Pengeluar ayam Afrika Selatan RCL Foods berkata pada Khamis bahawa unit penternakan ayamnya Rainbow telah membunuh 410,000 ekor ayam disebabkan wabak flu burung terburuk di negara ini, meningkatkan kebimbangan kekurangan daging ayam dan telur.

Wabak Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI), sejenis flu burung yang merebak dengan cepat dalam kawanan yang dijangkiti menyebabkan kadar kematian yang tinggi, telah memberi kesan kepada bekalan telur meja di negara ini dan pengeluar telah memberi amaran tentang kekurangan daging ayam dalam beberapa minggu akan datang.

Rainbow adalah salah satu pengeluar ayam terbesar di Afrika Selatan, membekalkan runcit dan perniagaan makanan segera.

“Wabak ini bergerak dengan cepat, dan

Keadaan sentiasa berubah. Setakat ini dianggarkan 410,000

Ekor burung telah dibunuh, yang mengakibatkan anggaran

Kesan kewangan sebanyak $5.99 juta,” kata RCL Foods dalam kemas kini.

Syarikat itu berkata ia mengambil langkah untuk mengelakkan gangguan bekalan, tetapi “terdapat ketegangan dalam rantaian bekalan.”

Pada hari Rabu, jiran Namibia menggantung import ayam dari Afrika Selatan, memetik wabak flu burung. Walau bagaimanapun, Afrika Selatan hanya mengeksport antara 1% hingga 2% pengeluarannya, menurut persatuan pengeluar ayam negara itu.

Minggu lepas, rakan sejawat RCL, termasuk pemproses ayam bersepadu terbesar negara Astral Foods dan Quantum Foods, berkata wabak flu burung sedang meranapkan sektor yang sudah dibebani oleh krisis elektrik Afrika Selatan dan peningkatan kos.