Pengeboman Israel di sempadan Lubnan membunuh jurukamera video Reuters dan mencederakan wartawan

Sebuah peluru berpandu Israel mendarat dalam satu perhimpunan wartawan antarabangsa yang meliputi pertempuran di sempadan di selatan Lubnan, membunuh jurugambar video Reuters dan mencederakan enam wartawan lain.

Seorang jurugambar Associated Press di tempat kejadian melihat mayat jurugambar video Reuters Issam Abdallah dan enam yang cedera, yang sebahagiannya dilarikan ke hospital dalam ambulans. Imej dari tempat kejadian menunjukkan sebuah kereta terbakar.

“Kami amat sedih untuk memberitahu anda bahawa jurugambar video kami, Issam Abdallah, telah terbunuh,” agensi berita Reuters berkata dalam satu kenyataan. Agensi itu menambah bahawa Abdallah adalah sebahagian daripada krew Reuters di selatan Lubnan yang menyediakan isyarat langsung.

Reuters berkata bahawa dua wartawannya, Thaer Al-Sudani dan Maher Nazeh, cedera dalam pengeboman di kawasan sempadan.

TV Al-Jazeera Qatar, berkata dua pekerjanya, Elie Brakhya dan wartawan Carmen Joukhadar, juga termasuk antara yang cedera.

Associated Press tidak menamakan organisasi media lain yang wartawannya cedera sehingga mereka membuat kenyataan awam mengenai perkara itu.

“Kami sedang mendesak mendapatkan lebih banyak maklumat, bekerjasama dengan pihak berkuasa di rantau ini, dan menyokong keluarga dan rakan sekerja Issam,” Reuters berkata. “Penghargaan terdalam kami pergi kepada mereka yang terjejas, dan fikiran kami bersama keluarga mereka pada masa yang sangat menyedihkan ini.”

Pengeboman itu berlaku semasa pertukaran tembakan di sepanjang sempadan Lebanon-Israel antara tentera Israel dan ahli kumpulan militan Hezbollah Lubnan.

Sempadan Lebanon-Israel telah menyaksikan tindakan keganasan sporadik sejak serangan hari Sabtu oleh kumpulan militan Palestin Hamas ke atas selatan Israel.

Wartawan dari seluruh dunia telah datang ke Lubnan kerana bimbang peperangan akan meletus antara Hezbollah dan Israel.