Pengebom bunuh diri menyerang masjid Syiah di utara Afghanistan, membunuh 7 dan mencederakan 15

Seorang pengebom berani mati meletupkan diri di kalangan jemaah yang menghadiri solat Jumaat di sebuah masjid Syiah di utara Afghanistan, membunuh sekurang-kurangnya tujuh orang dan mencederakan 15 yang lain, kata jurucakap polis.

Serangan itu berlaku di bandar Pol-e-Khomri, ibu kota wilayah Baghlan, kata jurucakap polis Sher Ahmad Borhani dalam satu kenyataan. Pegawai keselamatan sedang berusaha menentukan bagaimana penyerang itu sampai ke kawasan tersebut untuk menyerang masjid Imam Zaman.

Tiada tuntutan tanggungjawab segera, tetapi kesalahan mungkin akan jatuh kepada Kumpulan Islamic State, yang menyasarkan minoriti Syiah Afghanistan dalam serangan besar-besaran yang lalu.

Rakaman Taliban dari masjid itu menunjukkan serpihan bertaburan di atas lantai berpermaidani merah, barangan peribadi yang berselerak dan mayat yang ditutupi kain kafan.

Cawangan serantau IS, dikenali sebagai Wilayah Khorasan Islamic State, meningkatkan serangan ke atas masjid dan minoriti di seluruh negara selepas Taliban merampas kuasa pada Ogos 2021.

IS, yang telah beroperasi di Afghanistan sejak 2014, dilihat sebagai cabaran keselamatan terbesar yang dihadapi pemerintah Taliban. Berikutan rampasan kuasa mereka, Taliban melancarkan serangan besar-besaran terhadap kumpulan militan itu.