Pengawas EU menyeru supaya peraturan mencari dan menyelamat dirombak selepas beratus-ratus pendatang tenggelam di Greece

(SeaPRwire) –   badan pengawas pentadbiran menyeru pada Rabu untuk perubahan kepada peraturan pencarian dan menyelamat Eropah berikutan siasatan ke dalam karamnya bot nelayan lusuh tahun lalu, Adriana, membawa ratusan pendatang ketika bergerak dari Libya ke Itali.

Ombudsman Eropah Emily O’Reilly berkata peraturan semasa mencegah agensi sempadan dan pantai pengawal EU Frontex daripada memenuhi kewajipannya untuk melindungi hak pendatang atau bertindak secara bebas daripada pihak berkuasa kebangsaan apabila bot yang digunakan berada dalam kesusahan.

Sehingga 750 orang dipercayai telah dimuatkan di atas Adriana apabila tenggelam di luar pantai Yunani pada bulan Jun lalu. Hanya 104 orang diselamatkan — kebanyakannya pendatang, Pakistan dan Mesir — dan 82 mayat dijumpai. Kumpulan hak asasi manusia menuduh pihak berkuasa Yunani gagal menyiasat dengan betul. Pihak berkuasa Itali juga terlibat dalam insiden itu.

“Mengapa laporan kebanjiran, kekurangan nyata vest keselamatan, kanak-kanak di atas kapal dan kemungkinan kematian gagal melancarkan usaha menyelamat yang segera yang boleh menyelamatkan ratusan nyawa?” soal O’Reilly.

Frontex memberikan pengawasan dan sokongan lain kepada 27 pihak berkuasa kebangsaan — ditambah mereka beberapa negara rakan EU — untuk membantu melindungi sempadan maritim dan darat mereka. Dalam kecemasan, ia terpaksa mengikut perintah pihak berkuasa tersebut dan tidak mempunyai kuasa untuk menyelaraskan misi menyelamat.

O’Reilly berkata dokumen yang diperiksa semasa siasatannya menunjukkan Frontex membuat empat tawaran berasingan untuk membantu pihak berkuasa Yunani dengan pengawasan udara Adriana tetapi tidak menerima sebarang respon. Peraturan semasa mencegah Frontex pergi ke kapal itu tanpa keizinan Yunani.

“Kita mesti tanya kenapa sebuah kapal begitu jelas memerlukan bantuan tidak pernah menerima bantuan itu walaupun sebuah agensi EU, dua pihak berkuasa negara ahli, masyarakat sivil dan kapal swasta mengetahui kewujudannya,” kata O’Reilly.

Ribuan orang mati atau hilang di Laut Mediterranean setiap tahun dalam usaha putus asa untuk mencapai Eropah dalam bot hampir tidak layak laut untuk melarikan diri daripada kemiskinan, peperangan, penderaan atau diskriminasi. Tetapi EU dan negara ahli tidak mempunyai misi pencarian dan menyelamat yang secara aktif berpatroli.

Pihak berkuasa Itali menubuhkan usaha pencarian dan menyelamat pada tahun 2013, tetapi ditinggalkan kerana tuduhan bahawa ia hanya mengilhami lebih ramai orang untuk datang. Itali dan negara lain telah aktif berusaha untuk menghentikan kapal derma daripada bekerja sedemikian, kadang-kadang dengan merampas kapal mereka.

“Jika Frontex mempunyai kewajiban untuk membantu menyelamatkan nyawa di laut, tetapi alat untuk itu tidak mencukupi, maka ini jelas merupakan perkara untuk perundangan EU,” kata O’Reilly. Beliau berkata kerjasama dengan pantai pengawal kebangsaan oleh Frontex apabila ia kekurangan autonomi “berisiko membuat EU terlibat dalam tindakan yang melanggar hak asasi dan menelan nyawa”.

Menanggapi penemuan ombudsman, agensi itu berkata ia “sangat komited untuk menyelamatkan nyawa dan kami sentiasa mencari cara untuk bekerja lebih baik, terutamanya berhubung misi pencarian dan menyelamat”.

Frontex menyambut pengakuan ombudsman bahawa agensi itu telah mengikuti semua undang-undang dan prosedur apabila memaklumkan pihak berkuasa Yunani dan Itali.

Ia berkata penilaian oleh pegawai hak asasi asasi Frontex “mengesahkan kepatuhan kami dan kesesuaian sokongan kami kepada pihak berkuasa kebangsaan, bersama-sama dengan pelaksanaan yang betul operasi pencarian dan menyelamat”.

Negara-negara ahli EU dan wakil undang-undang kini sedang merundingkan penyemakan baharu keseluruhan peraturan penerimaan dan penghijrahan blok, dan cuba untuk meluluskannya sebelum pilihan raya Eropah pada 6-9 Jun. Pembaikpulihan tidak termasuk sebarang cadangan untuk misi pencarian dan menyelamat proaktif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.