Pengawal pantai Itali menyelamatkan 22 mangsa kapal karam, menemui 9 mayat. Sekitar 15 dilaporkan hilang

(SeaPRwire) –   MILAN (AP) – Garda pantai Itali telah menyelamatkan 22 orang dan menemui sembilan mayat selepas bot penyeludupan terbalik dalam ribut kira-kira 50 kilometer (kira-kira 30 batu) selatan pulau Lampedusa, pihak berkuasa berkata Khamis.

Para pelarian menunjukkan bahawa bot besi telah berlepas dari Sfax, Tunisia pada malam Ahad lalu membawa 46 orang dari Guinea, Mali dan Pantai Gading. Bot itu terbalik pada pagi Rabu apabila ombak mencapai kira-kira lima meter (16 kaki) dan “kumpulan menjadi sangat gelisah apabila enjin rosak dan mereka ditinggalkan,” kata agensi PBB untuk pelarian.

Mangsa termasuk kanak-kanak berumur enam bulan, bersama lapan lelaki, UNHCR berkata. Enam daripada penyelamat dirawat kerana hipotermia yang teruk dan dehidrasi; dua masih berada di hospital.

Selepas menyelamatkan dalam laut yang bergelora dengan ombak melebihi 2 1/2 meter (lapan kaki), Garda Pantai berkata ia terus mengawasi udara kawasan itu, yang berada di bawah kawasan mencari dan menyelamat.

Bilangan percubaan menyeberangi biasanya meningkat apabila musim panas menghampiri, menimbulkan kebimbangan tentang lebih banyak kapal karam, terutamanya kerana peraturan pelabuhan Itali mengehadkan operasi bot derma.

“Dengan kedatangan musim panas, kita boleh mengharapkan lebih insiden di laut, kerana semakin ramai orang yang berlepas dengan bot logam yang sama sekali tidak layak laut, seperti yang kita lihat dalam minggu-minggu ini,” kata Federico Fossi, jurucakap UNHCR di Itali.

Pertubuhan Antarabangsa untuk Pemigrasan meletakkan bilangan pelarian yang hilang di laluan Mediterranean pusat yang membahayakan dari Afrika Utara ke Itali pada 385 sehingga kini tahun ini dan 23,109 sejak mereka melancarkan projek pelarian yang hilang pada 2014.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.