Pengawal pantai China halang pemindahan pesakit, Filipina kata: ‘biadab dan tidak berperikemanusiaan’

(SeaPRwire) –   Pengawal pantai Filipina pada hari Jumat, 7 Juni, menuding pengawal pantai China menghalangi upaya evakuasi anggota angkatan bersenjatanya yang sakit, menyebut tindakannya “barbar dan tidak manusiawi”.

Insiden tersebut, yang menurut Filipina terjadi bulan lalu, melibatkan seorang anggota kontingen kecil marinir yang ditugaskan untuk menjaga Sierra Madre, Filipina, sebuah kapal Filipina yang kandas di Second Thomas Shoal yang disengketakan, lokasi yang berulang kali tahun lalu ini.

Juru bicara Coast Guard Jay Tarriela mengatakan dalam sebuah pernyataan bahwa kapal coast guard dan angkatan laut dilecehkan oleh kapal-kapal China yang melakukan “manuver berbahaya”, meskipun sudah diberitahu bahwa operasi itu bersifat medis.

Kedutaan China di Filipina telah mengakui permintaan komentar, tetapi tidak langsung menanggapi dengan pernyataan. Beijing mengklaim hampir , saluran untuk perdagangan kapal lebih dari $3 triliun per tahun, dan telah mengerahkan ratusan kapal penjaga pantai sejauh 1.000 km dari daratannya untuk mengawasi apa yang dikatakannya sebagai yurisdiksinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.